jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

czwartek, 27 czerwca 2013

ekspresowe ciacho truskawkowe!

CZEŚĆ KOCHANI!

z wczorajszego objadania się truskawkami zostało mi ich kilka. postanowiłam zrobić ekspresowe ciasto- szybko, sprawnie, a składniki prawie zawsze w domu są :)
no to zapraszam!

SKŁADNIKI!
truskawki
5 jaj
5 łyżek mąki
5 łyżek oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
kawałek masła
bułka tarta

GOTUJEMY!
przygotowujemy jaja!

Oddzielamy żółtka od białek, do dwóch misek.

Zajmujemy się miską z żółtkami. Dodajemy 5 łyżek cukru, mąki i oleju.

Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę gorącej wody.

Miksujemy!

Zajmujemy się drugą miską. Do białek dodajemy odrobinę soli.

I miksujemy!

Zmiksowane białka dodajemy do żółtek.

I miksujemy.

Blachę nacieramy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Przelewamy ciasto do blachy.

I wsypujemy truskawki!

Wstawiamy do piekarnika na 30 min, na 170oC.

I wyciągamy!

I ZAJADAMY!
Truskawkowy zawrót głowy 2013Desery z truskawkami

zapraszam do odwiedzania, komentowania i obserwowania 
(również na bloglovin i facebook)

środa, 26 czerwca 2013

czosnkowy dorsz z arabskim ryżem

WITAM WITAM!
co tam u Was kochani? nadrabiam wizyty na Waszych blogach po mojej nieobecności :) i dodatkowo palę shishę, którą sobie przywiozłam!
 w poniedziałek spokojnie skończyłam sesję, mam już wakacje- zdałam na drugi rok bez poprawek! 
czas na szukanie jakiejś pracy!
dzisiaj na obiad ryby, na które miałam ostatnio ochotę. a do niego będzie ryż, w którym zakochałam się w Egipcie!
smacznego!!

SKŁADNIKI!
3 filety z dorsza
woreczek ryżu
cytryna
czosnek (kilka ząbków)
pół cebuli
cytryna
curry, kurkuma, pieprz, tymianek
kostka rosołowa
oliwa
odrobina prawdziwego masła

GOTUJEMY!
Zaczynamy od ryżu. Na patelnie nalewamy oliwę.

Wsypujemy woreczek ryżu.

Czekając aż się troszkę podsmaży robimy bulion.

Do wrzącej wody wrzucamy kostkę rosołową.

Mieszamy.

Do gorącego już ryżu dolewamy bulion.

I spokojnie gotujemy na niewielkim ogniu.

Przygotowujemy rybkę.

Na naczynie żaroodporne dajemy folię aluminiową.

Polewamy oliwą i dajemy cebulkę.

W tym czasie bulion zaczyna się gotować.

Dodajemy cytrynę. Na to fileta. Na niego masełko i czosnek. Potem cytryna i pieprz z tymiankiem.

Zakrywamy górę naczynia folią i dajemy an 25 minut na 200oC do piekarnika.

Nasz ryż jest prawie gotowy.

Ja wolę al dente. Gdy woda wyparuje dodajemy przyprawy.

Dodajemy pieprz, kurkumę, curry i tymianek.


 Mieszamy!

Nasza rybka jest prawie gotowa!

Wyciągamy dorsza.

I jemy! SMACZNEGOO!

zapraszam do odwiedzania, komentowania i obserwowania 
(również na bloglovin i facebook)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...