jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

niedziela, 30 listopada 2014

torcik na zimno z gruszkami i musem czekoladowym!

WITAM


dzisiaj tort w prezencie dla dziadka- Andrzeja!
zapraszam :)

SKŁADNIKI!
2 paczki podłużnych biszkoptów (po 150g)
2 puszki gruszek w syropie (po 400g każda)
słoik dżemu porzeczkowego
100g masła
6 żółtek
2 jaja
6 łyżek cukru
2 paczki czekolady mlecznej
1 paczka czekolady białej (pół do musu, pół do posypania)
1 paczka czekolady gorzkiej (pół do musu, pół do posypania)
400ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE!
w kąpieli wodnej mieszamy jaja z żółtkami i cukrem, uważając by się nie ścięły (około 10 minut).

w tym samym czasie odsączamy gruszki, rozpuszczamy (także w kąpieli wodnej) czekoladę oraz ubijamy śmietankę. do przestudzonych jaj wlewamy niezbyt ciepłą czekoladę i mieszamy.

100g biszkoptów kruszymy i wrzucamy do roztopionego 100g masła. mieszamy i układamy jako spód ciasta. dżem z porzeczki rozsmarowujemy na biszkoptach.

obcięte przy końcu biszkopty układamy w  koło, na dżemie kładziemy gruszki.

do miski z czekoladą powoli dodajemy bitą śmietanę i mieszamy. zalewamy musem gruszki i odkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin. po wyciągnięciu posypujemy startą czekoladą.

SMACZNEGO!




Eko Ciasta i Eko DeseryWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówSmaczna Jesień

czwartek, 27 listopada 2014

kakaowe kruche ciasteczka!

WITAM!

dzisiaj witam Was krucho i kakaowo :)
zachęcam Was również do klikania w banerek po lewo i głosowania na mnie!
a już w weekend gazeta krakowska z moim przepisem!
zapraszam!

SKŁADNIKI!
400g mąki
150g kakao
150g masła
100g cukru
1 jajo
odrobina soli
łyżeczka cynamonu
PIECZEMY!
miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. dodajemy jajko i odrobinę soli. miksujemy dalej. pod koniec dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i cynamonem. ugniatamy i wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.

z rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką odpowiednie kształty i pieczemy około 15 min w 170 stopniach.

SMACZNEGO!







Eko Ciasta i Eko DeseryWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówSmaczna JesieńŚwiąteczne słodkości!Prezenty na MikołajkiKorzenne przysmaki

piątek, 21 listopada 2014

pierogi z ziemniakami

WITAM :)

kochani, chciałabym Was zachęcić do oddania na mnie głosu w konkursie IGLOTEXU. Moja potrawa jest na 2 stronie, są to pizzerinki z jednego z poprzednich postów. mam nadzieję, że mogę na Was liczyć? głosować można codziennie... :)
http://welcometabs.com/vote/4771


jak widzicie, zmieniłam wygląd bloga. mam nadzieję, że nowy szablon przypadnie Wam do gustu, jako, że jest delikatniejszy od poprzedniego :)
dzisiaj pokażę Wam cudowne pierogi z ziemniakami.
ZAPRASZAM!

SKŁADNIKI! (50 sztuk)
na ciasto:
2,5 szklanki maki
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
na farsz:
pół kg ziemniaków
łyżka masła
2 cebule
pieprz

GOTUJEMY!
 ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy.

składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy przykryte ściereczką.

ziemniaki zgniatamy, dodajemy łyżkę masła oraz cebulę. doprawiamy i mieszamy.

ciasto wałkujemy dosyć cienko i wykrawamy pierogi. wkładamy farsz i kleimy.

gotujemy i podsmażamy.
SMACZNEGO



Smaczna Jesień

niedziela, 16 listopada 2014

spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym!

WITAM!


co u Was? jak mija weekend? u mnie stanowczo zbyt szybko (a choroba trzyma się dalej! -.-).
dzisiaj pyszny, szybki i dosyć pikantny makaron. 
jest serio bardzo bardzo dobry!
polecam!

SKŁADNIKI
makaron spaghetti
300g boczku parzonego
500ml domowego przecieru pomidorowego (do wymiany na kupny)
mała cebula
oliwa
pieprz cayenne, zioła prowansalskie

GOTUJEMY!
 na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulkę. gotujemy makaron.

gdy boczek będzie gotowy, dodajemy sos pomidorowy (doprawiony pieprzem i ziołami prowansalskimi).

SMACZNEGO!




Przetwory na widelcuSmaczna Jesień

sobota, 15 listopada 2014

włoskie pizzerinki z kiełbasą i hiszpańskimi warzywami na patelnie!

WITAM


moze widzieliście na fanpage, że biorę udział w konkursie firmy IGLOTEX - która zajmuje się mrożonkami (swoją drogą dosyć dobrymi).
widzieliście zdjęcie małego upominku od organizatorów, a kilka dni później dotarł do mnie przemiły Pan z ich produktami.

moim zadaniem (konkursowym!) było wykorzystanie mrożonek na patelnie jakoś nietypowo, po mojemu. przyznam, że miałam problem- początkowo planowałam jakąś ciekawą zupę-krem, jednak dowiedziałam się, że warzywa powinny być usmażone, upieczone lub zgrillowane. zastosowałam się do dwóch pierwszych punktów. usmażyłam i upiekłam. pomysł wpadł mi do głowy przed meczem, jako idealna przekąska! powiem szczerze, warzywa pasują  tutaj świetnie!
zapraszam na moją wariację!
a właśnie! 
będzie można na mnie głosowac na fanpage firmy IGLOTEX, które ruszy za dni kilka :)

SKŁADNIKI! (5 pizzerinek)
400g mąki
40g drożdży
200ml ciepłej wody
olej
pół paczki WARZYW NA PATELNIE po Hiszpańsku firmy Iglotex
150g sera żółtego
150g kiełbasy wiejskiej
150g szynki
100ml przecieru pomidorowego domowego pomieszanego z koncentratem w małej puszce
cebula
zioła prowansalskie, pieprz, sól

PIECZEMY!
zagniatamy mąkę z rozdrobnionymi drożdżami, ciepłą wodą, szczyptą soli i dwiema łyżkami oleju. odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce.

warzywa podsmażamy na patelni.

kroimy pozostałe składniki, a gotowe warzywa odsączamy z oleju.

ciasto dzielimy na 5 części, formujemy pizzerinki. smarujemy sosem pomidorowym (zmieszany domowy przecier z koncentratem, pieprzem i ziołami prowansalskimi). układamy pierwsze trochę sera, na to warzywa, szynka, kiełbasa i znowu ser. pieczemy 15 minut w 180 stopniach, ostatnie 5 minut z termoobiegiem.

SMACZNEGO!




http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/placuszki-i-racuszki#Przetwory na widelcuSmaczna Jesień

czwartek, 13 listopada 2014

proste dwukolorowe ciasto czekoladowo bananowe!

WITAJCIE!


dzisiaj dla Was połączenie idealne.
banan, czekolada, proste ciasto!
przy okazji zdjęcie to bierze udział w konkursie firmy PACLAN!
a już w kolejnym poście wracamy do dań włoskich :)
chcecie? liczę na odzew w komentarzach!
zapraszam.

SKŁADNIKI
2 banany
200g mąki
100g czekolady
50g orzechów włoskich
2 jaja
8 łyżek kakao (4 do ciasta, 4 do polewy)
100ml oleju
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
50g masła 
100ml mleka (80ml do ciasta, 20 do polewy)
kolorowa posypka
+ papier do pieczenia firmy PACLAN

PIECZEMY!
 w jednej misce mieszamy składniki suche. mąka, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. w drugiej rozgniatamy banana, dodajemy 2 jaja, olej oraz mleko. miksujemy i dodajemy do miski nr 1. miksujemy wszystko razem.

połowę ciasta wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia PECLAN. kroimy czekoladę i wrzucamy ją do tej części. wrzucamy również drobniutko pokrojone orzechy włoskie.

do miski z resztą ciasta  wsypujemy kakao i mieszamy.

delikatnie wlewamy drugą część i wkładamy banany. pieczemy 60 min w 180 stopniach, zostawiamy do przestudzenia. w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. dodajemy kakao i mieszamy do zagotowania. polewamy ciasto. dekorujemy posypką.


 SMACZNEGO




W orzechowym raju 3Smaczna JesieńImieniny u cioci
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...