jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

środa, 30 marca 2016

Kurczak teriyaki z makaronem ryżowym i brokułem.

CZEŚĆ :)

Dawno nie jadłam potraw z makaronem ryżowym, więc postanowiłam to zmienić. Osobiście lubię ten rodzaj makaronu, ponieważ jest lekki i szybki w przygotowaniu. Połączyłam go z kurczakiem teriyaki oraz warzywami.

SKŁADNIKI!
250g kurczaka
opakowanie makaronu ryżowego
średni brokuł
marchewka
4-5cm pora
2 ząbki czosnku
cebula
pieprz, sól, chilli, papryka słodka
olej
sos teriyaki:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki cukru trzcinowego
0,5 szklanki sosu sojowego
3 łyżki skrobii ziemniaczanej
pół łyżeczki soli

PRZEPIS!
Kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na gorącej patelni do zbrązowienia. 
Marchewkę trzemy na grubym oczku, pora kroimy w talarki, a brokuła w połówki różyczek. Na patelni po kurczaku podsmażamy marchewkę i pora, a po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kawałki brokuła podgotowujemy.
W osobnym garnku mieszamy wszystkie składniki na sos i często mieszamy - aż ściemnieje i zgęstnieje. 
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowanego brokuła oraz podsmażonego kurczaka. Podgrzewamy i zalewamy sosem. Dodajemy makaron i mieszamy.
SMACZNEGO!

sobota, 26 marca 2016

Jajka faszerowane łososiem.

WITAM PONOWNIE :)

Tak jak obiecałam, podaję Wam przepis na drugą wersję jajek faszerowanych, które pojawią się na moim wielkanocnym stole.
Zdecydowałam się nadać im troszkę inny kształt :)
Dodatkowo, korzystając z okazji chciałabym Wam życzyć wesołych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy oraz wielu smacznych potraw na stołach!


SKŁADNIKI!
7 jajek
125g wędzonego łososia
szczypiorek
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
pieprz, sól, papryka słodka

PRZEPIS!
Jajka gotujemy na twardo (6-7minut). Odcinamy górę i wyciągamy delikatnie żółtka. Łososia kroimy na drobniutką kostkę. Żółtka rozdrabniamy, dodajemy łososia oraz pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku i wypełniamy farszem jajka. Dekorujemy pozostałym łososiem oraz szczypiorkiem.

SMACZNEGO!

Jajka faszerowane pieczarkami.

WITAM!

Święta już prawie prawie z nami, także dzisiaj pojawią się ostatnie przepisy na tą okazję. W tym roku zrobiłam dwa rodzaje jajek faszerowanych - zmieniłam również wygląd tych drugich :)
W tym przepisie jajka pojawiają się z pieczarkami i duuużą ilością zieleniny.
Zapraszam!

SKŁADNIKI!
6 jaj
6 średnich pieczarek
1 łyżka majonezu
szczypiorek
pieprz, sól

PRZEPIS!
Jajka gotujemy na twardo (6-7min) i odstawiamy do przestudzenia. Ostrożnie obieramy i kroimy na pół. Wyciągamy żółtka. 
Na maśle podsmażamy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Również studzimy. 
Żółtka ugniatamy, dodajemy pieczarki i majonez. Mieszamy. Szczypiorek kroimy drobno, dodajemy do farszu oraz doprawiamy. Faszerujemy jajka i ozdabiamy wedle uznania.

SMACZNEGO!

środa, 16 marca 2016

Pieczone nogi z kurczaka z suszonymi pomidorami.

CZEŚĆ!

Dzisiaj pokażę Wam przepis na świetny obiad z kurczaka. Dodatkiem do niego było puree ze szczypiorkiem - polecam!

SKŁADNIKI!
4 nogi z kurczaka
mały słoiczek suszonych pomidorów
5cm pora
skórka z połowy cytryny i limonki
sok z połowy cytryny i limonki
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
szczypiorek
papryka ostra, słodka, pieprz i sól

PRZEPIS!
Oliwę mieszamy z sokiem i skórką z cytrusów, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smarujemy nią kurczaka i odstawiamy na 2 godziny.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, doprawiamy i kładziemy kilka pomidorów suszonych. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 1h 10min. Pod koniec dodajemy resztę suszonych pomidorów, pokrojonego pora i szczypiorek.

SMACZNEGO!



wtorek, 15 marca 2016

Sałatka wielkanocna z kukurydzą, jajkiem i szynką.

WITAM!


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc na wielu stronach pojawiają się już związane z nią przepisy. W tym poście mam dla Was przepis na pyszną i bardzo prostą sałatkę.
Zapraszam!

SKŁADNIKI!
100g szynki konserwowej
100g sera żółtego
300g kukurydzy z puszki
1 papryka czerwona
cebula dymka
szczypiorek
2 jaja
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu
pieprz, sól, cukier

PRZEPIS!
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie szynkę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydze odsączamy. W misce mieszamy wymienione składniki oraz dodajemy starty ser. Ugotowane jajka kroimy i mieszamy w misce. Dodajemy również drobno skrojony szczypiorek, majonez, jogurt i mieszamy.
Doprawiamy do smaku.

SMACZNEGO!

środa, 9 marca 2016

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie serowym.

CZEŚĆ :)

Jestem tutaj dosyć rzadko - powodów jest kilka, obecnie jestem dosyć zalatana i brakuje mi czasu na gotowanie, robienie zdjęć i publikowanie postów. Wolę jednak dodać tutaj coś dopracowanego niż byle co. Mam nadzieję, że jednak wpadacie i czerpiecie pomysły z moich przepisów.
Zapraszam na naleśniki!

SKŁADNIKI!
na naleśniki:
400g mąki
400ml mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
pół szklanki wody niegazowanej
sól
+ dodałam mrożoną bazylię, którą akurat miałam w zamrażalce
na farsz:
450g mrożonego szpinaku
100g sera pleśniowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
na sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100g startego sera - ja dałam goudę i morski
200g śmietany 18%
pieprz, sól, gałka

PIECZEMY!
Naleśniki smażymy klasycznie. Na osobnej patelni podsmażamy na odrobinie oleju czosnek i cebulę, dodajemy szpinak i czekamy aż woda odparuje. Gdy będzie gotowy dodajemy ser blue i mieszamy do roztopienia. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy śmietanę, a gdy będzie już gorąca - ser. Mieszamy do roztopienia się. Doprawiamy do smaku zarówno szpinak jak i sos.
Naleśniki zawijamy ze szpinakiem jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem i pieczemy 25 min w 180 stopniach.

SMACZNEGO!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...