WITAM!
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny chlebek drożdżowy. Ciasto nie musi stać całą noc, a na następny dzień jest fenomenalne (jestem świeżo po śniadaniu!)
ZAPRASZAM!
15g świeżych drożdży
650g mąki
400ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 jajko pomieszane z łyżką mleka
PRZEPIS!
Kruszymy drożdże do miseczki, dodajemy cukier, zalewamy 100ml ciepłego mleka i zostawiamy na kilkanaście min do wyrośnięcia.
W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy drożdże i powoli resztę mleka. Wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (ok 1h). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią i zostawiamy na kolejne 40-50 minut.
Keksówkę smarujemy olejem i wkładamy do niej wyrośnięte cisto. Zostawiamy je po przykryciem jeszcze na 40-50 min. Smarujemy jajkiem i pieczemy 40 min w 200 stopniach.
Zostawiamy do ostygnięcia!
Keksówkę smarujemy olejem i wkładamy do niej wyrośnięte cisto. Zostawiamy je po przykryciem jeszcze na 40-50 min. Smarujemy jajkiem i pieczemy 40 min w 200 stopniach.
Zostawiamy do ostygnięcia!
SMACZNEGO!
apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńNigdy nie uderzałam pięścią :-)
OdpowiedzUsuńjak zawsze coś pysznego :v
OdpowiedzUsuńa little CUP of ART - ilustracje, moda, kultura, sztuka
chlebuś wyrósł wspaniale :)
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada a jeszcze lepiej pewnie smakuje! :)
OdpowiedzUsuń