WITAM
w to piękne Halloween :)
dzisiaj u mnie na słodko, piekę pyszną chałkę z marmoladą różaną.
ktoś chętny?
zapraszam!
SKŁADNIKI!
500g mąki (do ciasta i do rozczynu)
200ml mleka (do ciasta i do rozczynu)
40g drożdży
50g masła
50g cukru
1 jajko + 1 żółtko
opakowanie 320g marmolady różanej
brązowy cukier
PIECZEMY!
rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. mieszamy, by pozbyć się grudek i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
w drugiej misce mieszamy resztę mąki i cukru, dodajemy jajo i resztę mleka. roztapiamy masło. gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy do pozostałych składników i ugniatamy. pod koniec dolewamy masło, ugniatamy i zostawiamy na 40 min, do wyrośnięcia.
ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na pół. rozwałkowujemy na szeroki prostokąt i smarujemy marmoladą, oprócz brzegów. brzegi smarujemy wodą. zawijamy i sklejamy boki.
układamy warkocz.
żółtko mieszamy z łyżką mleka i smarujemy warkocz, posypujemy cukrem brązowym. pieczemy 20 min w 200 stopniach, potem jeszcze 10 lecz przykrywamy chałkę folią aluminiową.
SMACZNEGO!
podkradam kawałeczek bo to chyba są moje smaki :)
OdpowiedzUsuńDomowe chałki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńjuż mCi pisałam na fejsie - jak mama da się naówić to razem upieczemy :) Wygląda pyszniutko!!:)
OdpowiedzUsuńnamówić:P
UsuńJa jednak zamiast słodkich wypieków wolę mięsko ;)
OdpowiedzUsuńtłuszczyk i kartofle :P
OdpowiedzUsuńwszystko co słodkie dla mnie to DOBRE;)
OdpowiedzUsuń____________________________
fashionblogger, styling & makeup on:
WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM
z taka marmoladą musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńja chcę! :D
OdpowiedzUsuńSuper wygląda , i musi jeszcze lepiej smakować :) Oddaj kawałeczek! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńale pychota <3 narobiłaś mi smaka!:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie w wolnej chwili:
http://oliwia-moda-dodatki.blogspot.com/
pyszności, piekę coś od święta , przeważnie raz w roku
OdpowiedzUsuńale bym zjadła taką wzbogaconą tartę :)
OdpowiedzUsuńMusi świetne smakować.
OdpowiedzUsuńKocham chałkę!!! w każdej postaci i na słodko i na słono!
OdpowiedzUsuńUuuuwielbiam chałki, niestety jadłam do tej pory tylko te sklepowe. W końcu będę mogła zrobić swoją własną, domową :)
OdpowiedzUsuń