jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Świąteczne uszka z grzybkami.

WITAM!


Dzisiejszym przepisem rozpoczynam przygotowania do świąt!
Jestem świeżo po przygotowaniu pierogów i uszek na Wigilię.
Serdecznie zapraszam!

SKŁADNIKI na 70 uszek (średnica pieroga ok 5,5cm)
500g mąki tortowej
1 szklanka gorącej wody
2-3 łyżki oleju

SKŁADNIKI na farsz
70g suszonych grzybów
2 szklanki wody
3 szalotki
1 mała cebulka
olej
sól, pieprz i inne przyprawy do smaku

GOTUJEMY!
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy pół godziny na niewielkim ogniu.  Na odrobinie oleju podsmażamy skrojoną szalotkę i cebulę. Gdy grzyby będą gotowe, kroimy je na drobno, dodajemy podsmażoną cebulkę.  Farsz doprawiamy papryką czerwoną, solą i pieprzem.
Mąkę wysypujemy na stolnicy, robimy wgłębienie i wlewamy odrobinę oleju i wody. Ugniatamy, dodając pozostałe składniki. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.
Przechowujemy pod przykryciem.
Ciasto należy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wycinać koła oraz nakładać farsz. Tak powstałe pierogi lepimy, a następnie sklejamy boki ze sobą (najlepiej na palcu).
Układamy na powierzchni podsypanej mąką.
Zostawiamy do wysuszenia i przechowujemy w lodówce (około 3 dni) lub mrozimy.

SMACZNEGO!




4 komentarze:

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...