WITAM!
Dzisiejszym przepisem rozpoczynam przygotowania do świąt!
Jestem świeżo po przygotowaniu pierogów i uszek na Wigilię.
Serdecznie zapraszam!
SKŁADNIKI na 70 uszek (średnica pieroga ok 5,5cm)
500g mąki tortowej
1 szklanka gorącej wody
2-3 łyżki oleju
SKŁADNIKI na farsz
70g suszonych grzybów
2 szklanki wody
3 szalotki
1 mała cebulka
olej
sól, pieprz i inne przyprawy do smaku
GOTUJEMY!
Grzyby zalewamy wodą i gotujemy pół godziny na niewielkim ogniu. Na odrobinie oleju podsmażamy skrojoną szalotkę i cebulę. Gdy grzyby będą gotowe, kroimy je na drobno, dodajemy podsmażoną cebulkę. Farsz doprawiamy papryką czerwoną, solą i pieprzem.
Mąkę wysypujemy na stolnicy, robimy wgłębienie i wlewamy odrobinę oleju i wody. Ugniatamy, dodając pozostałe składniki. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.
Przechowujemy pod przykryciem.
Ciasto należy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wycinać koła oraz nakładać farsz. Tak powstałe pierogi lepimy, a następnie sklejamy boki ze sobą (najlepiej na palcu).
Układamy na powierzchni podsypanej mąką.
Zostawiamy do wysuszenia i przechowujemy w lodówce (około 3 dni) lub mrozimy.
SMACZNEGO!
Uwielbiam z barszczem.
OdpowiedzUsuńpięknie podane :)
OdpowiedzUsuńdo barszczyku idealne! :)
OdpowiedzUsuńSmakowite!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie wpisu do akcji:)