WITAM
piękna pogoda? pyszne ciasto!
nadaje się zarówno na większe okazje, dla gości tłumnie przybywających do domu lub dla dzieciaków, jako drugie śniadanie. jednak wg mnie, ostatnia opcja jest najlepsza. takie drugie śniadanie to skarb! prostota, zapach i smak tej rolady zadowoli wszystkie brzuszki.
zresztą, widzieliście prostsze ciacho? kilka składników, zawsze będących w lodówce... to właśnie to czyni to ciasto wyjątkowym. przekonaj się!
klik do wspaniałej książki z wypiekami :)
nadaje się zarówno na większe okazje, dla gości tłumnie przybywających do domu lub dla dzieciaków, jako drugie śniadanie. jednak wg mnie, ostatnia opcja jest najlepsza. takie drugie śniadanie to skarb! prostota, zapach i smak tej rolady zadowoli wszystkie brzuszki.
zresztą, widzieliście prostsze ciacho? kilka składników, zawsze będących w lodówce... to właśnie to czyni to ciasto wyjątkowym. przekonaj się!
klik do wspaniałej książki z wypiekami :)
zapraszam :)
SKŁADNIKI!
20g świeżych drożdży
2 łyżki cukru do zaczynu
300g mąki
odrobina soli
250ml wody (50ml do zaczynu, reszta do ciasta)
2 żółtka (1 do ciasta drugie do posmarowania rolady)
domowe jabłka ze słoika LUB 5-6 jabłek
cynamon
cukier cynamonowy
cukier cynamonowy
PIECZEMY!
rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. w misce mieszamy mąkę, sól, jedno żółtko i zaczyn. odstawiamy w ciepłe miejsce na 40min.
podsmażamy mus jabłkowy (jeśli mamy starte jabłka to również, doprawiając je cynamonem i cukrem). rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i wykładamy jabłkami. zawijamy, brzegi zawijamy na spód.
piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. roladę smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy około 45 minut.
SMACZNEGO!



rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. w misce mieszamy mąkę, sól, jedno żółtko i zaczyn. odstawiamy w ciepłe miejsce na 40min.
podsmażamy mus jabłkowy (jeśli mamy starte jabłka to również, doprawiając je cynamonem i cukrem). rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i wykładamy jabłkami. zawijamy, brzegi zawijamy na spód.
piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. roladę smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy około 45 minut.
SMACZNEGO!
Bardzo lubię ciasto drożdżowe, taka rolada na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie ;)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńpyszna rolada :) polecam też ze śliwką i jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto, tez czasami takie robię:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńSmakowitości jak zawsze i piękne zdjęcia <3!!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!!
OdpowiedzUsuńOmnomnom, smakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie domowe wypieki !
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie i byłabym wdzięczna za kliknięcie w link do płaszcza
http://aneczkaa123.blogspot.com/2014/11/czarno-biay-paszczyk.html
Wygląda pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapach i smak cynamonu.
OdpowiedzUsuń