WITAM :)
pogoda nas nie rozpieszcza, więc trzeba zrobić to samemu!
dzisiaj pyszne ślimaczki z ciasta drożdżowego - bo jak to mówią nie ma nic lepszego od drożdżówek z serem. prócz DOMOWYCH drożdżówek z serem :)
SKŁADNIKI!
50ml mleka
pół paczki świeżych drożdży
400g mąki + 1 łyżka (łyżka do zaczynu)
150g cukru (100 do ciasta, 50 do masy serowej, zaczynu i posypania drożdżówek)
2 jajko i 1 żółtko (1 do ciasta, 1 do smarowania, żółtko do masy serowej)
250g twarogu półtłustego
50g roztopionego masła
PIECZEMY!
zaczynamy od zaczynu, do miski wlewamy ciepłe mleko, rozdrabniamy drożdże i mieszamy z łyżką cukru i mąki. odstawiamy na 10-15 min w ciepłe miejsce. w misce przesiewamy mąkę z cukrem, dodajemy jajko, roztopione masło i zaczyn. zagniatamy i odstawiamy na 40 minut.
w osobnej misce rozdrabniamy twaróg z żółtkiem i cukrem. ciasto wałkujemy i smarujemy masą, zawijamy.
tniemy na kawałki i układamy na papierze do pieczenia. smarujemy rozbełtanym jajkiem. pieczemy 25 min w 180 stopniach. można udekorować lukrem.
SMACZNEGO!
muszą być pyszne !
OdpowiedzUsuń____________________________________
Fashion OOTD!
WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM
Świetnie wyglądają. Z przyjemnością wyprobuje.
OdpowiedzUsuńŚlinka leci!!!!
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńomniomniomniom...:D
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie<3
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie , przepis zapisuję i w najbliższym czasie zorbię
OdpowiedzUsuńDo zaczynu dodajemy 50 ml mleka czy pół szklanki?
OdpowiedzUsuń50ml, poprawiłam :)
UsuńTeż czasem piekę takie ślimaczki, ale Twoje są śliczne.
OdpowiedzUsuńTak mi teraz utkwiły w głowie, że muszę je niedługo upiec.
Pozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl