HEJ :)
Kontynuując cykl "z dziadkiem Andrzejem" przedstawiam Wam tym razem genialny dżem wiśniowy z dodatkiem kwiatów lipy.
Polecam!
SKŁADNIKI!
1,5 kg wiśni
500g cukru
garść kwiatów lipy
sok z cytryny
PRZEPIS!
Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem. Kwiaty lipy zalewamy wrzącą wodą i
odstawiamy na pół godziny. Odcedzamy napar i zalewamy nim wiśnie. Owoce
odstawiamy na noc, a następnie gotujemy do zagęszczenia. Dodajemy sok z
cytryny i pasteryzujemy 10 min w 60 stopniach.
SMACZNEGO!
Lipy mam na podwórku ale nie wiem czy bym zjadła te kwiaty :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki dżemik!:) Poproszę mamusię, może mi zrobi!:)
OdpowiedzUsuńsłoiczki wyglądają cudownie, nigdy nie jadłam dżemu z dodatkiem lipy
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jego smaku.
OdpowiedzUsuńMusiał smakować fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuń