WITAM
po dwóch tygodniach przerwy przychodzę do Was z przepisem na suszone pomidory w słoiku, w ramach cyklu z dziadkiem Andrzejem!
SKŁADNIKI!
50dag pomidorów
garść liści bazylii
2 ząbki czosnku
200ml oliwy
pół łyżeczki soli
łyżka octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE!
Pomidory przekroić na pół i wysuszyć w piekarniku (1 godzina 160 stopni, później zmniejszać do 11) lub w maszynce. Drzwi do piekarnika zostawić uchylone. Na dno słoików położyć ząbek czosnku i kilka liści bazylii, na to warstwę pomidorów i znowu czosnek i bazylię i warstwę pomidorów. Posypujemy solą i zalewamy oliwą i octem balsamicznym.
Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni.
SMACZNEGO!
Mój dziadek nie robił nic w kuchni, za to babcia Zosia super gotowała! Była z Krakowa i robiła świetny apfelstrudel :-)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takich pomidorów ale w zalewie muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńNie jadlam jeszcze, ale wygladaja apetycznie.
OdpowiedzUsuńdomowe suszone pomidory, boskie!! :)
OdpowiedzUsuń