WITAJCIE KOCHANI :)
dzisiaj, przy okazji gotowania zupy pomidorowe, zrobiłam drugie danie. i to nie byle jakie!
osobiście uwielbiam panierowane uda z kurczaka, a Wy?:)
SKŁADNIKI!
2 uda z kurczaka
kostka rosołowa
włoszczyzna
bułka tarta
mąka
jajko
1,5 szklanki mleka
5 dużych ziemniaków
kawałek masła
olej
pieprz, czerwona papryka
pomidor
ogórek
cebula
łyżka śmietany
GOTUJEMY!
włoszczyznę myjemy i obieramy, wrzucamy do garnka razem z udami.
cebulę podsmażamy i wrzucamy do garnka.
pomidora kroimy w niewielki kawałki, cebulkę w małą kostkę, doprawiamy pieprzem i zalewamy oliwą.
plastry ogórka solimy, pieprzymy, odstawiamy i dodajemy śmietanę.
do wrzącego buliony wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy ok 50 min. ziemniaki do miękkości.
przygotowujemy panierkę- bułka tarta z papryką i pieprzem, jajko ze szklanką mleka i mąka.
miękkie ziemniaki zalewamy połową szklanki mleka i dodajemy masło. podgrzewając zagniatamy.
podgotowane kurczaka obieramy ze skóry, panierujemy i smażymy.
SMACZNEGO!
Super jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńLubię tu wpadać bo tu zawsze czestują czymś pysznym!
OdpowiedzUsuńmniam!:) takim obiadem to ja nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńmmmm pycha! też uwielbiam kurczaka przygotowanego w taki sposob :D
OdpowiedzUsuńNie mogę tu wchodzić przed śniadaniem. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. :)
U Ciebie jak zwykle smacznie.
OdpowiedzUsuń