WITAM :)
nadeszła jesień. niestety nie ta ładna, złota- tylko szara i deszczowa. co zrobić? przegnać ją pysznym obiadem!
jak wróciłam z wakacji czekała na mnie paczka z prezentem od firmy Knorr! dostałam zestaw przypraw do mięs, których zdarzało mi się już używać.
dzisiaj, do obiadu, użyłam właśnie przyprawy do mięs XXL- a dokładniej do marynowania kurczaka. przyznam, że dodała mojemu daniu aromatu i smaku, z czego jestem zadowolona- w całym mieszkaniu pięknie pachnie pysznym kurczakiem! czemu nie przyprawa do złotego kurczaka? przypadkiem otworzyłam inne opakowanie, ale nie żałuję. wielka paka Korra pasuje i d e a l n i e !
zapraszam na przepis!
SKŁADNIKI!
6 podudzi z kurczaka
1 cytryna (skórka + sok + kilka plasterków)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
przyprawa do mię Knorr
cebula
bazylia, oregano, pieprz
PIECZEMY!
z cytryny obieramy skórkę i wyciskamy sok.
w misce mieszamy sok z cytryny, musztardę, cukier, przyprawę Knorr i inne zioła.
marynujemy kurczaka godzinę.
wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą, i posypujemy kawałkami cebuli.
pieczemy 50 minut w 190 stopniach, w termoobiegu.
SMACZNEGO!
Oj boska wersja! polecam z pomarańczą też pycha :)
OdpowiedzUsuńw takiej kombinacji kurczaka nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń___________________
a u mnie?
MacDonald Chips w stylizacji
cytryna i kurak? jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńpodobnie jak poprzedniczka , jestem ciekawa smaku ;-)))
OdpowiedzUsuńpołączenie genialne! w życiu bym na takie nie wpadła ;)
OdpowiedzUsuńTakiego kurczaka nie jadłam...pora to naprawić:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam w takiej wersji, ale wygląda mega apetycznie i na pewno spróbuję zrobić:D
OdpowiedzUsuńwow, super danie, takiego kurczaka jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńLubię robić nóżki z kurczaka, bardzo podoba mi się twój przepis:))
OdpowiedzUsuńZa takimi smakami,to ja nie przepadam,ale "nóżki" w innej wersji - jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuń