WITAM!
Pierwszy wpis w Nowym Roku! Mam nadzieję, że Sylwester upłynął Wam wyśmienicie i będziecie go długo wspominać.
Dzisiaj mam dla Was przepis, o którym wspominałam w przedświątecznym poście - wtedy prezentowałam kapustę, która może być świetnym farszem do tej tarty. Podaliśmy ją jako dodatek do barszczu.
Można ją również zrobić, gdy po świętach zostanie nam miska niedojedzonej kapusty - a tak się często zdarza.
Można ją również zrobić, gdy po świętach zostanie nam miska niedojedzonej kapusty - a tak się często zdarza.
Zapraszam!
SKŁADNIKI!
na farsz przepis i składniki TUTAJ
ciasto:
250g mąki
160g masła
szczypta soli
1 jajko do ciasta + 1 roztrzepane do posmarowania
PRZEPIS!
Farsz przygotowujemy zgodnie z przepisem w tym poście.
Mąkę zagniatamy z masłem, solą i jajkiem. Składniki łączymy ze sobą, i gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do lodówki na poł godziny.
1/3 ciasta odkrawamy i z powrotem wkładamy do lodówki. To co mamy wałkujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i obciążamy (kładziemy folię aluminiową i na to np ryż). Pieczemy w 190 stopniach 15 min, potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10.
Wykładamy farsz na tartę. Pozostałe ciasto wałkujemy i kroimy w paski (by stworzyć kratkę). Układamy ją na farszu, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy jeszcze 25 min.
Wykładamy farsz na tartę. Pozostałe ciasto wałkujemy i kroimy w paski (by stworzyć kratkę). Układamy ją na farszu, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy jeszcze 25 min.
SMACZNEGO!
bardzo fajna tarta i świetny sposób na poświąteczny recykling :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na wykorzystanie pozostałego z pierogów farszu! Dziękujemy za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ♥
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałek.
OdpowiedzUsuń