jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

czwartek, 7 stycznia 2016

Wytrawna tarta z kapustą, grzybami i żurawiną.

WITAM!

Pierwszy wpis w Nowym Roku! Mam nadzieję, że Sylwester upłynął Wam wyśmienicie i będziecie go długo wspominać. 
Dzisiaj mam dla Was przepis, o którym wspominałam w przedświątecznym poście - wtedy prezentowałam kapustę, która może być świetnym farszem do tej tarty. Podaliśmy ją jako dodatek do barszczu.
Można ją również zrobić, gdy po świętach zostanie nam miska niedojedzonej kapusty - a tak się często zdarza.
Zapraszam!

SKŁADNIKI!
na farsz przepis i składniki TUTAJ
ciasto:
250g mąki
160g masła
szczypta soli
1 jajko do ciasta + 1 roztrzepane do posmarowania

PRZEPIS!
Farsz przygotowujemy zgodnie z przepisem w tym poście.
Mąkę zagniatamy z masłem, solą i jajkiem. Składniki łączymy ze sobą, i gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do lodówki na poł godziny.
1/3 ciasta odkrawamy i z powrotem wkładamy do lodówki. To co mamy wałkujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i obciążamy (kładziemy folię aluminiową i na to np ryż). Pieczemy w 190 stopniach 15 min, potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10.
Wykładamy farsz na tartę. Pozostałe ciasto wałkujemy i kroimy w paski (by stworzyć kratkę). Układamy ją na farszu, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy jeszcze 25 min.

SMACZNEGO!



4 komentarze:

  1. bardzo fajna tarta i świetny sposób na poświąteczny recykling :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego z pierogów farszu! Dziękujemy za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła kawałek.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...