jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

środa, 27 kwietnia 2016

Pierogi ruskie.

CZEŚĆ :)


Jestem wielką fanką pierogów - muszę to przyznać. Owocowe czy wytrawne - mogłabym je jeść bardzo często. Od dłuższego czasu przygotowuje je sama, czym jednak nie przebije mojej babci - ani w smaku, ani w ilościach :) Wraz z dziadkiem za jednym razem przygotowują ich ponad 500.. dla całej rodziny :)
Dzisiaj podam Wam przepis na pierogi ruskie, jedne z moich ulubionych. Czy Wy też moglibyście sam farsz jeść łyżkami? 

SKŁADNIKI!
na 65 pierogów 
500g mąki tortowej
1 szklanka gorącej wody
2-3 łyżki oleju
sól 
na farsz:
 500g półtłustego twarogu
600g ziemniaków ugotowanych
2 cebule
olej
sól, pieprz

PRZEPIS!
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Podobnie robimy z twarogiem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Ostudzoną mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy farsz do smaku.
Mąkę wysypujemy na stolnicy, robimy wgłębienie i wlewamy odrobinę oleju i wody. Ugniatamy, dodając pozostałe składniki. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.
Przechowujemy pod przykryciem.
Ciasto należy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wycinać koła oraz nakładać farsz. Tak powstałe pierogi lepimy.
SMACZNEGO! 

5 komentarzy:

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...