CZEŚĆ :)
Jestem wielką fanką pierogów - muszę to przyznać. Owocowe czy wytrawne - mogłabym je jeść bardzo często. Od dłuższego czasu przygotowuje je sama, czym jednak nie przebije mojej babci - ani w smaku, ani w ilościach :) Wraz z dziadkiem za jednym razem przygotowują ich ponad 500.. dla całej rodziny :)
Dzisiaj podam Wam przepis na pierogi ruskie, jedne z moich ulubionych. Czy Wy też moglibyście sam farsz jeść łyżkami?
Dzisiaj podam Wam przepis na pierogi ruskie, jedne z moich ulubionych. Czy Wy też moglibyście sam farsz jeść łyżkami?
SKŁADNIKI! na 65 pierogów
500g mąki tortowej
1 szklanka gorącej wody
2-3 łyżki oleju
sól
sól
na farsz:
500g półtłustego twarogu
600g ziemniaków ugotowanych
2 cebule
olej
sól, pieprz
PRZEPIS!
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Podobnie robimy z twarogiem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Ostudzoną mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy farsz do smaku.
Mąkę
wysypujemy na stolnicy, robimy wgłębienie i wlewamy odrobinę oleju i
wody. Ugniatamy, dodając pozostałe składniki. Ciasto powinno być
elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.
Przechowujemy pod przykryciem.
Ciasto należy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wycinać koła oraz nakładać farsz. Tak powstałe pierogi lepimy.
SMACZNEGO!
po prostu przepyszne pierogi :)
OdpowiedzUsuńmąką tortowa? a to nowość dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://kataszyyna.blogspot.com/
Moje ulubione pierogi.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione! Dziś też jadłam :)
OdpowiedzUsuńmniammm, moje ulubione.
OdpowiedzUsuń