WITAM :)
W dzisiejszym poście polecę Wam przepis na ciekawe połączenie klopsików z kaszą jaglaną oraz pesto. Dostałam go od znajomej i natychmiast postanowiłam wypróbować.
Uwierzcie na słowo - warto :)
Przy okazji - blogger strasznie masakruje mi jakość zdjęć. Ma ktoś podobny problem? Różnicę widać gołym okiem porównując zdjęcie tutaj z tym na fanpage...
SKŁADNIKI!
500g mięsa mielonego (wieprzowego lub z indyka)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
szklanka kaszy jaglanej (lub dwa woreczki)
400g przecieru pomidorowego (lub sosu pomidorowego)
płatki chilli, słodka papryka, pieprz, sól
oliwa
pesto z przepisu: TUTAJ
GOTUJEMY!
Mięso mielone mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz z czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawiamy do smaku. Mieszamy i formujemy niewielkie klopsiki.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy do niego klopsiki i pieczemy 20 min w 180 stopniach.
W międzyczasie przelewamy kaszę jaglaną i gotujemy wg przepisu. Przyrządzamy pesto.
Sos pomidorowy doprawiamy wg upodobań. Po 20 minutach wyciągamy naczynie żaroodporne, zalewamy klopsy sosem i pieczemy jeszcze przez 10 min.
Odcedzoną kaszę mieszamy z pesto i ewentualnie doprawiamy.
SMACZNEGO!
O mniam! Juz wiem co ugotuje w sobotę na obiad 😋
OdpowiedzUsuńKolejne smakowite danie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie<3
OdpowiedzUsuńZdrowo, kolorowo i pysznie, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo :) uwielbiam takie obiady :)
OdpowiedzUsuń