WITAM!
znowu długa przerwa, ale za miesiąc "gorący okres" się skończy :) mam nadzieję, że zaglądacie i korzystacie z archiwalnych przepisów!
tym razem zapraszam na łososia, którego już wieki nie jadłam :)
SKŁADNIKI!
2 woreczki ryżu
pęczek koperku
dwie garście posiekanego czosnku niedźwiedziego
350g łososia
1/3 kostki masła
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
szklanka bulionu
rzodkiewka + jej liście
ogórek
przyprawy
oliwa
GOTUJEMY!
porcjujemy łososia i siekamy koperek. w międzyczasie gotujemy ryż.
pół przygotowanego masła topimy w garnku i podsmażamy 3/4 koperku oraz łyżkę czosnku niedźwiedziego. łososia nacieramy koperkiem, oliwą oraz przyprawami.
do garnka z koperkiem dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. zalewamy bulionem, dodajemy śmietanę i doprawiamy.
resztę masła rozpuszczamy na patelni i smażymy z obu stron.
rzodkiewkę i ogórka kroimy na plastry. liście rzodkiewki, łyżeczkę czosnku niedźwiedziego, łyżeczkę koperku, łyżkę oliwy i soku cytryny blendujemy na pesto.
SMACZNEGO!
niesamowity sos i atrakcyjne podanie - super!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńFajna aranżacja w stylu azjatyckim! Czosnek niedżwiedzi jest wspaniały, to danie w ogóle też ;P
OdpowiedzUsuńUwielbiam lososia...
OdpowiedzUsuńZawsze...
:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
wygląda apetycznie ,mmmmmmmm!
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia :3
OdpowiedzUsuńPięknie podane.
OdpowiedzUsuńnaprawdę pięknie podane, jak w najlepszej restauracji :) dobrze, że są już nowalijki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się strasznie głodna i czuję ssanie w żołądku widząc taką pyszność. pięknie podane danie
OdpowiedzUsuńUwielbiam łosia!!!
OdpowiedzUsuń