WITAM!
Dzisiaj przynoszę Wam przepis na przepyszne, kruche ciasteczka, zwane kulami śniegowymi.
Nazwę zawdzięczają obtoczeniu ich w cukrze pudrze.
Nazwę zawdzięczają obtoczeniu ich w cukrze pudrze.
Robi się je podobnie do ciasta kruchego - ale smakują o niebo lepiej!
Zapraszam!
SKŁADNIKI! (38 sztuk)
szklanka startych orzechów włoskich
350g mąki
230g masła
3/4 szklanki cukru pudru + minimum 1 szklanka do obtoczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki aromatu waniliowego
PIECZEMY!
Masło należy wyjąć z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Ucieramy je z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, orzechy i pozostałe składniki. Ugniatamy na gładką masę.
Z ciasta formujemy niewielkie kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Przed pieczeniem chłodzimy 30 min w lodówce.
Z ciasta formujemy niewielkie kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Przed pieczeniem chłodzimy 30 min w lodówce.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 min (uwaga- mogą się odrobinę rozpłynąć).
Gdy ostygną kilka razy obtaczamy w cukrze pudrze.
SMACZNEGO!
pychota <333
OdpowiedzUsuńpink--place.blogspot.com
O nie, jakie cudowności <3
OdpowiedzUsuńSmacznie wygladaja.
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo dobre i takie zimowe :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spisać przepis, żeby mi gdzieś nie zaginął :)