jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

czwartek, 17 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i pieczarkami!

WITAM!

Po uszkach przyszedł czas na pierogi. Te akurat nadziane są kapustą i pieczarkami - ale równie dobrze można dodać suszone grzyby.
Zapraszam!

SKŁADNIKI! na 65 pierogów (średnia ok 7,5cm)
500g mąki tortowej
1 szklanka gorącej wody
2-3 łyżki oleju
sól

SKŁADNIKI na farsz
500g kiszonej kapusty
600g pieczarek
1 szklanka wody
1 cebula
pieprz, sól
olej

 GOTUJEMY!
Kiszona kapustę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy ok 45 min. Po ostudzeniu odcedzamy i drobno siekamy.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę. Podsmażamy je na oleju.
Łączymy kapustę z pieczarkami i jeszcze chwile podsmażamy. Doprawiamy do smaku i zostawiamy do ostudzenia.
Mąkę wysypujemy na stolnicy, robimy wgłębienie i wlewamy odrobinę oleju i wody. Ugniatamy, dodając pozostałe składniki. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.
Przechowujemy pod przykryciem.
Ciasto należy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wycinać koła oraz nakładać farsz. Tak powstałe pierogi lepimy.
Układamy na powierzchni podsypanej mąką i zostawiamy do wyschnięcia. Można mrozić.
SMACZNEGO! 

3 komentarze:

  1. wyglądają apetycznie pozdrawiam krainakobiet.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wyśmienicie,aż ślinka cieknie ! :) Ja czekam na te zrobione przez moją mamusie ! :)

    http://paastyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...