WITAM!
Po uszkach przyszedł czas na pierogi. Te akurat nadziane są kapustą i pieczarkami - ale równie dobrze można dodać suszone grzyby.
Zapraszam!
SKŁADNIKI! na 65 pierogów (średnia ok 7,5cm)
500g mąki tortowej
1 szklanka gorącej wody
2-3 łyżki oleju
sól
sól
SKŁADNIKI na farsz
500g kiszonej kapusty
600g pieczarek
1 szklanka wody
1 cebula
pieprz, sól
olej
GOTUJEMY!
Kiszona kapustę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy ok 45 min. Po ostudzeniu odcedzamy i drobno siekamy.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę. Podsmażamy je na oleju.
Łączymy kapustę z pieczarkami i jeszcze chwile podsmażamy. Doprawiamy do smaku i zostawiamy do ostudzenia.
Mąkę
wysypujemy na stolnicy, robimy wgłębienie i wlewamy odrobinę oleju i
wody. Ugniatamy, dodając pozostałe składniki. Ciasto powinno być
elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.
Przechowujemy pod przykryciem.
Ciasto należy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wycinać koła oraz nakładać farsz. Tak powstałe pierogi lepimy.
Układamy na powierzchni podsypanej mąką i zostawiamy do wyschnięcia. Można mrozić.
SMACZNEGO!
wyglądają apetycznie pozdrawiam krainakobiet.blogspot.com
OdpowiedzUsuńLubie takie. :-D
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie,aż ślinka cieknie ! :) Ja czekam na te zrobione przez moją mamusie ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://paastyle.blogspot.com/