jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

piątek, 22 maja 2015

łosoś w sosie koperkowym i z dodatkiem nowalijek!

WITAM!


znowu długa przerwa, ale za miesiąc "gorący okres" się skończy :) mam nadzieję, że zaglądacie i korzystacie z archiwalnych przepisów!
tym razem zapraszam na łososia, którego już wieki nie jadłam :)

SKŁADNIKI!
2 woreczki ryżu
pęczek koperku
dwie garście posiekanego czosnku niedźwiedziego
350g łososia
1/3 kostki masła
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
szklanka bulionu
rzodkiewka + jej liście
ogórek
przyprawy
oliwa

GOTUJEMY!
porcjujemy łososia i siekamy koperek. w międzyczasie gotujemy ryż.
pół przygotowanego masła topimy w garnku i podsmażamy 3/4 koperku oraz łyżkę czosnku niedźwiedziego. łososia nacieramy koperkiem, oliwą oraz przyprawami. 
do garnka z koperkiem dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. zalewamy bulionem, dodajemy śmietanę i doprawiamy.
resztę masła rozpuszczamy na patelni i smażymy z obu stron.
rzodkiewkę i ogórka kroimy na plastry. liście rzodkiewki, łyżeczkę czosnku niedźwiedziego, łyżeczkę koperku, łyżkę oliwy i soku cytryny blendujemy na pesto.

SMACZNEGO!



Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Nowalijki w kuchni

10 komentarzy:

  1. niesamowity sos i atrakcyjne podanie - super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna aranżacja w stylu azjatyckim! Czosnek niedżwiedzi jest wspaniały, to danie w ogóle też ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lososia...
    Zawsze...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę pięknie podane, jak w najlepszej restauracji :) dobrze, że są już nowalijki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam się strasznie głodna i czuję ssanie w żołądku widząc taką pyszność. pięknie podane danie

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...