jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

piątek, 15 stycznia 2016

Wędzona szynka - z dziadkiem Andrzejem!

CZEŚĆ :)

Dzisiaj przynoszę Wam nowy przepis z serii "z dziadkiem Andrzejem". Tym razem, jako kontynuacja poprzedniego wpisu, jest to szynka wędzona w dziadkowej wędzarni.
Zapraszam!

SKŁADNIKI!
10kg mięsa szynkowego
0,5l wody
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
kilka ząbków czosnku
50g soli peklowej

PRZEPIS!
Mięso szynkowe rozbieramy na porcje szynki surowej (po 1,2-1,5kg). Robimy zalewę do peklowania, czyli gotujemy 0,5l wody z wymienionymi przyprawami. Należy ją gotować około 15 minut i zostawić do wystudzenia. W zalewie rozpuszczamy 50g soli peklowej.
Mięso umieszczamy w pojemniku i przez 7-10 dni oblewamy je zalewą - pojemnik trzymamy w temperaturze maksimum 70 stopni (np dolna półka w lodówce).
Na 2,5kg mięsa wystarcza 0,5l zalewy. 
Po zapeklowaniu mięso umieszczamy w siatce wędliniarskiej.
Wędzimy drewnem olchowym, bukowym lub z jabłoni, śliwy czy gruszy w temperaturze 40 stopni (1,5h), 50-55 stopni (4h) i 60-70 stopni (2h). Odstawiamy do wystudzenia.
Na następny dzień parzymy w wodzie o temperaturze maksymalnej 95 stopni przez czas, zależy od wagi mięsa. Przyjmujemy 1 godzinę na 1kg uwędzonej szynki.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Ale wyglada apetycznie

    ______________________
    blog.justynapolska.com
    Fashion & Makeup

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taką szynkę, ten smak nie ma sobie równych tym ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...