WITAJCIE :)
wiosna idzie, przerzucam się na zdrowsze odżywianie :) z racji tego, że nie robię przepisów "pod bloga" tylko publikuję tutaj to, co sama jem i co jedzą inni domownicy, też odczujecie to na sobie. mam nadzieję, że Wam zasmakują moje propozycje...
postanowiłam zmienić jedno z moich ulubionych dań. tym razem zrobiłam pizzę z mąki razowej, dodatki jednak musiałam dostosować do siebie i do swojego chłopaka. wyszła pizza 2 w 1. zgadniecie która połowa jest czyja?:)
zapraszam!
SKŁADNIKI!
500g mąki razowej typ 2000
25g drożdży świeżych
pół szklanki wody połączonej z połową szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
koncentrat pomidorowy
dodatki wedle uznania, u nas: pieczarki, mozarella, brokuł, szynka, ser, cebula, bazylia
PIECZEMY!
mąkę, pokruszone drożdże, sól i mleko z wodą zagniatamy i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. wałujemy na cienki placek, pozostawiając grube rogi. pizzę smarujemy sosem i dodajemy swoje dodatki. pieczemy w 200 stopniach 25-30 minut.
SMACZNEGO!
wygląda super:) ja ostatnio zrobiłam "swoją"pizzę i przy okazji przetestowałam nową tacę do jej pieczenia :)
OdpowiedzUsuńChyba nierówne połowy są :-)
OdpowiedzUsuńJa robię z mieszanki pół mąki zwykłej, pół razowej :D
Też zaczynam zdrowo jeść, ta pizza wygląda przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńFajna, też często mieszam mąkę z razową żeby zrowiej było. U Ciebie zdrowo, kolorowo i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, smacznie i zdrowo...jednak można to pogodzić:)
OdpowiedzUsuńapatyczna, sama nigdy nie używałam mąki razowej
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle smacznie! (niekiedy gotuję z Twoimi przepisami, ale ciiiii) :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej.
OdpowiedzUsuń