WITAM!
gdzie ta wiosna!? jeszcze wczoraj było słonecznie i ciepło... a dziś? brr!
wzywamy wiosnę zieloną zapiekanką...
a w niej?
pesto, szpinak, kurczak i... makaron!
zapraszam!
SKŁADNIKI!
400g makaronu kolanka
podwójna pierś z kurczaka
200g mrożonego szpinaku
2 łyżki jogurtu
2 łyżki smietany
pół opakowania sera blue
suszone pomidory
przyprawy
miseczka pesto z bazylii :
garść listków bazylii, twardy ser, 2 ząbki czosnku, 3 orzechy włoskie, oliwa, sok z cytryny
PRZEPIS!
kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w bazylii, pieprzu i soli. miksujemy składniki do pesto. makaron gotujemy al dente. do podsmażonego kurczaka dodajemy szpinak, a gdy się rozmrozi - pesto. dodajemy również ser blue, śmietanę i jogurt. w naczyniu żaroodpornym mieszamy makaron z zawartością patelni, dodajemy pomidory oraz zapiekamy przez 20 min w 180 stopniach.
SMACZNEGO!
Kolor mnie zachwycił :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńSuper połączenie składników, pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńCzyż to nie jest przepis stworzony dla mnie?? :-) rewelka!!
OdpowiedzUsuńKolejne smakowite danie z makaronem.
OdpowiedzUsuńmniam uwielbiam szpinak w każdym wydaniu :) pozdr :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam szpinak. To danie dla mnie :)
UsuńSuper - na pewno wykorzystam Twój przepis u siebie w domu :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na pewno równie pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńCo u Polci?
prawdziwa wiosna na talerzu :)
OdpowiedzUsuń