jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

czwartek, 18 lutego 2016

Klopsiki w pomidorowym sosie z bazyliową kaszą jaglaną.

WITAM :)


W dzisiejszym poście polecę Wam przepis na ciekawe połączenie klopsików z kaszą jaglaną oraz pesto. Dostałam go od znajomej i natychmiast postanowiłam wypróbować.
Uwierzcie na słowo - warto :)
Przy okazji - blogger strasznie masakruje mi jakość zdjęć. Ma ktoś podobny problem? Różnicę widać gołym okiem porównując zdjęcie tutaj z tym na fanpage...

SKŁADNIKI!
500g mięsa mielonego (wieprzowego lub z indyka)
 1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
szklanka kaszy jaglanej (lub dwa woreczki)
400g przecieru pomidorowego (lub sosu pomidorowego)
płatki chilli, słodka papryka, pieprz, sól 
oliwa
pesto z przepisu: TUTAJ

GOTUJEMY!
Mięso mielone mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz z czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawiamy do smaku. Mieszamy i formujemy niewielkie klopsiki.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy do niego klopsiki i pieczemy 20 min w 180 stopniach.
W międzyczasie przelewamy kaszę jaglaną i gotujemy wg przepisu. Przyrządzamy pesto.
Sos pomidorowy doprawiamy wg upodobań. Po 20 minutach wyciągamy naczynie żaroodporne, zalewamy klopsy sosem i pieczemy jeszcze przez 10 min.
Odcedzoną kaszę mieszamy z pesto i ewentualnie doprawiamy.

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...