jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

czwartek, 7 marca 2013

spaghetti carbonara !

WITAM!
Za oknami się zachmurzyło, spadł deszcz- czas na danie rodem ze słonecznych Włoch.
Mój pomysł to spaghetti carbonara. Z tym daniem miałam zawsze problemy, nie umiałam go zrobić tak, jak chciałam, smak mi nie odpowiadał. Zmieniło się to jednak gdy przyjechała do mnie Włoszka z wymiany. Ona pokazała mi krok po kroku, jak zrobić jej przepyszną carbonarę.
Na szczęście zapamiętałam jej wskazówki i dziś mogę ten makaron zrobić z zamknietymi oczami ;)

SKŁADNIKI!
paczka makaronu spaghetti
boczek w plastrach
śmietana
jogurt
2 jaja
odrobina sera (w moim przypadku starczył jeden pokrojony plasterek)
czosnek 
cebula
oliwa
bazylia 

 GOTUJEMY!
Mając wszystkie składniki zabieramy się do pierwszej części spaghetti. Stawiamy posoloną wode na makaron i czekamy aż się zagotuje.
W tym czasie chwytamy za oliwę, siekamy cebulkę i wyciskamy czosnek na patelnie. Smażymy.

Wyciągany boczek z opakowania (oczywiście może być też inny, ja akurat lubię ten najbardziej) i kroimy go na niewielkie kawałki. Czekamy aż cebula z czosnkiem się zeszklą.

W tym czasie można przygotować sos. Do miski dodajemy dwie łyżki śmietany oraz dwie łyżki jogurtu. Dodajemy dwa żółtka. Posypujemy serem (startym lub pokrojonym) i bazylią. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy. Wykładamy makaron do wody i czekamy aż się ugotuje. 


Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go i przerzucamy z powrotem do garnka. Przesypujemy podpieczony boczek i dokładnie mieszamy. 

Stawiamy na malutki ogień i przelewamy nasz sos. Cały czas mieszamy! Powinno się grzać wszystko około 5 minut, ale to zależy jakie kto lubi gorące. Najważniejsze to cały czas mieszać, żeby się nic nie przypaliło.


SPAGHETTI CARBONARA MAMY GOTOWE!
najlepiej jeść je od razu po przygotowaniu :)

 ***

zapraszam do czytania, komentowania i obserwowania!

40 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Bardzo fajne zdjęcia, nawet dla takiego kulinarnego laika nie wydaje się to trudne. Naprawdę ciekawy i inspirujący blog.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony w różnej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam,uwielbiam<3
    aczkolwiek mam troszkę inny przepis na carbonara;)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziekuje i pozdrawiam:)
    a beda jakies dania wegetarianskie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się coś pojawi- makaron + szpinak to połączenie idealne więc wszystko przede mną!

      Usuń
  5. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie, ze lubisz gotować, fajnie, ze podoba Ci się moje gotowanie. Ślimaczki wypróbuj bo są dziecinnie proste i szybkie. Daj znac póxniej jak poszło :)
    Mięso to nie moja bajka, dawno z niego zrezygnowałam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm moje ulubione danie. Na diecie bezmięnej za nim tęsknie najbardziej :(

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm smacznie, jadłabym, ale nie umiem gotować...:P

    OdpowiedzUsuń
  9. podziwiam Twoją pasję do gotowania ;)
    będę tu zaglądać, może przyda mi się jakaś świeżość w studenckim odżywianiu ;)

    pozdrawiam,
    i. (www.myownfashionworldd.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm, smacznie wygląda ;) Aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. makaron zawsze spoko :) czekam na wersję wege :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajne danie!:)
    rowniez obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam spaghetti mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. super post,bo ja jestem straszna makaroniara!
    super pomysl na zdjecia naprawde wow!
    i wszystkiego najlepszego w dniu naszego swieta x
    i obserwowac zaczynam!

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i sosy, dlatego tym przepisem trafiłaś prosto w moje serce ♥ Poza tym od dawna szukałam jakiegoś bloga kulinarnego, czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. smakowicie wygląda;]
    http://marzenniemozenamodebracnikt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda ! ;D Bardzo fajnie przedstawiasz co krok po kroku trzeba robić. :D
    Obserwujemy? :> Ja już. :))

    OdpowiedzUsuń
  18. ahhh wyglada przepysznie, az zgłodniałam ;)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Witaj! zostałaś nominowana u mnie do Versatile Blogger Award,zapraszam do udziału w zabawie.http://forward-pola.blogspot.com/
    Pola:)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam spaghetti chyba nawet zrobię jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  21. zjadłabym :)
    dodaje do obserwowanych ;D

    OdpowiedzUsuń
  22. Chyba moja mama je kiedys robila : )
    Podoba mi sie sposob w jaki prowadzisz bloga, wiesz, zdjecia nie sa zrobione kalkulatorem, i jest pomysl, i te gify i no, 3x tak :D ♥

    OdpowiedzUsuń
  23. dziękuję za komentarz :)
    już obserwuję :*

    OdpowiedzUsuń
  24. niestety nie mogę surowych jajek :C
    Dawaj coś innego go czekam i czekam :D
    Anonimka.

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziękuję za odwiedziny!
    Uwielbiam Carbonarę mmm <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajnie TU

    Obserwuję i liczę na to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mmmm... :D Będę musiała kiedyś zrobić.

    Dziękuję za odwiedziny, jeżeli się spodobało to zapraszam ponownie. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. mniam, na pewno niedługo wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  29. UWielbiam! Narazie miałam okazje spróbować tego sosu tylko w barze albo z paczki :D

    OdpowiedzUsuń
  30. poprzedni pomysł już wypróbowałam bardzo smaczny wiec i spróbuję tego przepisu również :)

    OdpowiedzUsuń
  31. widze że Twoja też z boczusiem :P Tak jak lubie!

    OdpowiedzUsuń
  32. Mniam, mniam! Uwielbiam carbonarę! <333

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...