jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

czwartek, 29 sierpnia 2013

faszerowane muszle z sosem beszamelowym!

CZEŚĆ WAM!


jak tam przed szkołą?:) ja na szczęście mam to za sobą, spokojnie sobie czekam na rozpoczęcie roku do października. 10 dni września spędzę pod Krakowem, gdzie postaram się przygotować fajne potrawy na bloga! 
a dzisiaj coś, co chciałam zrobić już jakiś czas :) faszerowane musze- uwielbiam!

SKŁADNIKI!
makaron conchiglioni
marchewka
por
cebula
czosnek
2 rodzaje szynki
kawałek kiełbasy
mozarella
na sos:
1/5 kostki masła
3 łyżki mąki
200 ml mleka
przyprawy

GOTUJEMY!
wyciskamy czosnek i dodajemy do patelni z oliwą

przygotujemy połowę farszu


i drugą połowę


podsmażamy obie części

przygotowujemy makaron

i robimy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę (MIESZAJĄC) do uzyskania zasmażki, dolewamy mleko i mieszamy by uzyskać jednolity sos. dodajemy gałkę i pieprz do smaku. mieszamy aż zgęstnieje.




makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju

ugotowane muszle przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia

faszerujemy: warzywa, mięso

zalewamy sosem beszamelowym

i kroimy mozarellę


wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 10-15 min

I JEMY! :)

ASK?

Makaron kreatywnie



47 komentarzy:

  1. omnomnom!
    pyszności! :)) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Zazdroszczę Ci, że rozpoczęcie roku masz w październiku :)
    dreamsforeverx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm wyglądają mega apetycznie :)

    ja dziś na obiad robiłam krokiety i zupę jarzynową :)
    nic specjalnego w porównaniu z Twoim obiadem :0

    OdpowiedzUsuń
  4. ja chyba skorzystam z pomysłu

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwa dni temu tez robiłam :) Tylko moje nie miały sosu i były z innym nadzieniem

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też mam wakacje do paz, choc pracujące, ale są:)
    zastanawiam się, czy to danie jest wydajne? bo wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 osoby sobie pojedzą- a do naczynia zmieszczą się jeszcze muszelki, tylko trzeba troszkę więcej farszu!

      Usuń
  7. jak dobrze że mamy wakacje do października :)
    we wrześniu jeszcze dużo można robić, np. zbierać grzybki :D
    danie wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Kochana odpisuje tutaj:) bo ja mialam dwa latka jak wyjechalam z Polski z rodzicami i od tamtego czasu siedze w USA, nigdy nie chodzilam do polskiej szokly ani nic nauczylam sie sama pisac i czytac po polsku jak mnie rodzice w 2006 pierwszy raz wsadzili w samolot do Polski samej abym nie zapomniala skad pochodze!!:) Poznalam chlopaka i w sumie to przez niego dzisiaj umiem pisac:) SLownik mnie poprawia nie bede sie oszukiwac i dlatego tez prowadze bloga po angielsku, duzo szybciej i latwiej mi to przychodzi. A jak skonczylam liceum zdecydowalam sie na studia w Polsce , jestem na medycynie studiuje tez po angielsku:)! a chlopaka mam w Krakowie!:) teraz jestesmy razem w USA na wakacjach wlasnie, i wracamy do polski juz we wtorek :)) pozdrawiam:**

      Usuń
  8. Jak wrócę do domu z wczasów to wypróbuję ten przepis.

    http://mojezyciemojarzeczywistosc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo smacznie ;) Będę musiała kiedyś zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. do tej pory robiłam muszle w wersji bolognese. Ta też fajna!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak przed szkołą? Wspaniale, trochę stresu jest, bo to już klasa maturalna. Ale nie ma się co przejmować, później będzie już tylko gorzej. :D
    A danie pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Oo! Szukałam inspiracji na ciekawy obiad i proszę - jest! Wygląda pysznie.
    www.smokiwkuchni.blogspot.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy wcześniej nie próbowałam czegoś podobnego - wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można zrobić w jednym naczyniu żaroodpornym dwie warstwy muszelek?

    Pozdrawiam,
    Hania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak- makaron jest w końcu ugotowany i ma się tylko lekko przypiec :) proponuję tylko zrobić troszkę więcej beszamelu i oblać porządnie drugą warstwę! :)
      pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź! :)

      Świetne przepisy i mnóstwo inspiracji :)

      Pozdrawiam,
      Hania

      Usuń
    3. to ja dziękuję- dzięki takim komentarzom wiem, że komus ta moja strona się przydaje!

      Pozddrawiam,
      Ola!

      Usuń
  15. To po prostu musi być pyszne! Uwielbiam muszle!

    OdpowiedzUsuń
  16. Od samego oglądania tych pyszności zgłodniałam...
    Widać że masz ręke do gotowania!
    Na dniach muszę spróbować Twojego przepisu,jedzonko wyglada obłędnie! <3

    OBSERWUJĘ! :*
    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności !!! Kocham makaron :D

    Obserwuję :P

    http://vanilliapl.blogspot.com/

    XOXO

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdecydowanie pracochłonny przepis :) ale chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Smacznie wygląda. Z chęcią bym pożarła gdyby ktoś mi zaproponował, osobiście nie mam talentu do potraw. :) Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  21. u mnie domownicy przepadaja za muszlami z mieskiem i sosem pomidorowym, taka lasagne w innym wykonaniu :)
    zapraszam na rozdanie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda cudownie! :) Uwielbiam takie muszle tylko, że wykonane z mąki pełnoziarnistej i z sosem jak do spaghetti bolognese - pychotaaa! :D

    OdpowiedzUsuń
  23. mm makaron to musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny przepis, na pewno go wyprobuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. wyglada świetnie i tak elegancko ! genialny przepis

    OdpowiedzUsuń
  26. właśnie zabieram się za zrobienie tych pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zakładam że twoi domownicy są szczesliwi z mieszkania z tobą :) ja bym była widząc takie danie na stole

    OdpowiedzUsuń
  28. Hahha najbardziej rozbroiło mnie "i jemy " na końcu. A przepis super :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...