jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

poniedziałek, 21 października 2013

tarta bolognese!

HEJ!

Od dawna mam ochotę na pizzę czy tartę z  sosem bolońskim. W końcu- mam chwilę czasu i zabieram się za nią :)
Dodatkowo przyszła do mnie książka kucharska od KAMIS :)

10 minut temu do moich drzwi zapukał kurier z przesyłką od Firmoo. notka na ten temat jutro-pojutrze :)
SKŁADNIKI
200g mąki
120g masła
2 jajka
sól
400g mięsa mielonego
cebula
czosnek
słoiczek przecieru pomidorowego
4 łyżki mleka
ser żółty: u mnie 5 plastrów
2 niewielkie pomidorki
przyprawy: bazylia, oregano



PIECZEMY!
mąkę ugniatamy z pokrojonym masłem, do uzyskania "piasku"

dodajemy jajko i wyrabiamy na kształt kuli. gdy nie będzie się lepić dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody

zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 min do lodówki

na oliwie podsmażamy cebulkę z czosnkiem

dodajemy mięsko i smażymy

formę do tarty smarujemy olejem.

ciasto wałkujemy i układamy na formie.

robimy "kropki" widelcem i wstawiamy na 7-8 min do piekarnika (180 stopni)

do usmażonego mięsa dodajemy słoiczek przecieru i mieszamy.

dodajemy również zioła.

mieszamy jajko z mlekiem.

na ciasto wykładamy mięso i jajko z mlekiem.

na mięso nakładamy ser i pomidory. posypujemy bazylią.

wkładamy do piekarnika na 20 min (180 stopni).

SMACZNEGO :)

33 komentarze:

  1. Musi być pyszna,
    zgłodniałam :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Zrobiłam się głodna, patrząc na Twoje zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Normalnie ślinotoku dostaję jak wchodzę na twoje posty! Bardzo apetycznie ta tarta wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super to wszystko udokumentowane :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też ciekawe danie.Ładnie wyszło.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm, tarta z sosem bolonskim! Na to nie wpadlam! :) Moze zrobie i dzieki takiemu polaczeniu moj pan przekona sie do tart, bo narazie to za nimi nie przepada :( szkoda bo ja z kolei uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No po prostu rewelka!!! uwielbiam tarty, a tu do tego w takim włoskim wydaniu:-) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. u Ciebie zawsze są same pyszności, efekt końcowy wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  9. super wygląda i musi rewelacyjni smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny fajny przepis warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jejku ale bym zjadla w tej chwili :) juz przez monitor wyobrazam sobie zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda idealnie, genialny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. apetyczna!:) tarty to moja słabość:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam kilka miesięcy temu i patrząc na te zdjęcie z miłą chęcią zrobię ponownie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. swietny pomysl..na poczatku mysllam , ze to pizza..mnim mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda mega, może się zmogę i wypróbuję :)
    Faksiu, wbijaj na GIVEWAY do mnie ! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. UWIELBIAM JEŚĆ :)
    ALE GOTOWAĆ LUBIE TYLKO W TOWARZYSTWIE. SAMEJ SOBIE MI SIE NIE CHCE I ZJADAM BYLE CO

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda przepysznie.. smakuje pewnie jeszcze lepiej;p

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię tarty, jadłam podobną oraz ze szpinakiem PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  20. wyglada wysmienicie :)
    mam te ame okularki :)
    klaudmen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. o mamo! To wyglada przepysznie, a ja jestem tak strasznie glodna i odliczam minuty, az skonce prace i udam sie do domu by moc cos przekasic :D

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham tarty, dlatego zdobyłaś moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  23. a to ciekawe :)
    A okularki super - tez mam od nich i sobie chwalę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. SUPER :)
    PS>MAM PIEKARNIK :) Codziennie cos pieke itp.Nawet nie wiesz jak sie ciesze.Bede mogla wyprobowac cos z twoich przepisow :P)

    OdpowiedzUsuń
  25. Boże, ja tu walczę z kaloriami i trafiam tutaj do świata rozkoszy, aż mi się jeść zachciało.

    Pozdrawiam i życzę samych sukcesów!

    Obserwujemy ? - musowo :)
    Zapraszam również do siebie:
    pozadany-efekt.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. już taką robiłam, trochę inaczej farsz, bo ja inne przyprawy, ale jest przepyszna, to prawda

    OdpowiedzUsuń
  27. cudny przepis! musze wyprobowac wyglada PRZEPYSZNIE <3

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...