jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

czwartek, 3 października 2013

zapiekany ryż z jabłkami i nektarynkami z naczyniem od TERMISIL

CZEŚĆ!!!

jak może pamiętacie z facebooka
dzięki portalowi UrodaIZdrowie
 otrzymałam produkt od firmy
w paczce znalazłam okrągłe naczynie o pojemności 2,4l z serii Grill&Drop.

W produktach z tej serii zastosowano nowoczesny system, właśnie Grill&Drop, który wymusza obieg pary wodnej- dzięki temu potrawy są soczyste i aromatyczne. Szklane ryfle na dnie naczynia zapobiegają przywieraniu, a krople na pokrywie zapewniają nawilżanie. 
Szkło borokrzemowe jest odporne na zarysowania i skrajne temperatury, od -50 stopni aż do 500!
Plusem naczynia jest możliwość używania go w mikrofalówce, przechowywania w lodówce oraz mycia w zmywarce!
mogę szczerze powiedzieć, że to co obiecał nam producent- sprawdziło się w 100%!
zapraszam na potrawę, którą przygotowałam właśnie w tym naczyniu :)

sam ryż z jabłkami kojarzy mi się właśnie z jesienią- zawsze w dzieciństwie taki jadałam- i to nie tylko raz w tygodniu.. mnóstwo jabłek z ogrodu dziadka trzeba było wykorzystać..
a do tego prawdziwa bita śmietana wykonana przez babcię...
dokładnie tak. jesień, dzieciństwo- ryż z jabłkami. piękne czasy!
mojesmaki!
aż dziw, że tak długo tego nie robiłam!

(a co po zjedzeniu? guma jabłkowa od orbit... MNIAM!)

SKŁADNIKI
3 woreczki ryżu
4 jabłka
2 nektarynki
2 szklanki mleka
sól
masło
cynamon
cukier
śmietana

PRZYGOTOWANIE!
przygotowujemy wodę z mlekiem 

i gotujemy ryż

obieramy i trzemy jabłka


dodajemy cynamon i mieszamy


podsmażamy jabłka na maśle

pierwszy woreczek ryżu wsypujemy na dno naczynia


potem nakładamy podsmażone jabłka
 

i kolejny woreczek ryżu

nektarynki kroimy i również podsmażamy (wg mnie 2 to wystarczająca ilość)


podsmażone dodajemy jako kolejną warstwę


znowu przykrywamy ryżem

100 ml śmietany mieszamy z cukrem i polewamy górną warstwę


i posypujemy cynamonem. wkładamy do piekarnika na 30 min, na 180 stopni

w międzyczasie krótka drzemka ;)

wyjmujemy- i tak jak obiecuje marka TERMISIL- czujemy piękny zapach jabłek i nektarynek. i nic nie przywarło- nic a nic!

nakładamy, możemy dodać trochę śmietany z cukrem..
I JEMY!









28 komentarzy:

  1. szalejesz :D mam ochote na takie cos! a ostatnio bylam w sklepie Real i tam za 15zl kupilam bardzo podobne naczynie :D normalnie identyczne, na promocji chyba bylo :D super do zapiekania, za nie dlugo znowu zaczne dodawac postow, ostatni miesiac nie mialam nawet kiedy, ale teraz siedze sama na studiach wiec mam duzo chwil dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję współpracy :)) A ryż w takiej postaci baaaardzo lubię! To taki smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne to naczynie. Nie lubię obiadów na słodko ale naczynie super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wersji z brzoskwinką jeszcze nie miałam okazji posmakować:) Muszę wypróbować przepis:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jeść, a to wygląda na prawdę smakowicie ! :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ryż z jabłkami!!
    Koteczek jest cuuuuuuuuuudny!:*:*:*

    OdpowiedzUsuń
  7. nie przepadam za ryżem na słodko, ale dawno go nie jadłam, więc chętnie bym taki wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności :)) Może poszukujesz degustatorów swoich potraw ??

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie kuchenne inspiracje. Oj, będę tu częściej zaglądała. :)

    Obserwuję i zapraszam do siebie :)

    www.mysweetbody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. nie przepadam za ryżem na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku, ślinka cieknie tak to apetycznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie to wygląda :)
    lapkawgore.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Super kochana!! Coraz bardziej jestem z ciebie dumna:)

    OdpowiedzUsuń
  14. z nektarynkami nie robiłam, za to z samymi jabłkami to smak dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglada ciekawie. ryz i owoce to ulubione zestawienie smakowe mojej corki... chyba pokusze sie zatem na zrobienie jej jutro takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ...smak mojego dzieciństwa... tak dawno jadłam... ale z płatkami ryżowymi - OBŁED ! polecam :)! Muszę koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam ryż z jabłkami, to również smak mojego dzieciństwa! Z nektarynkami jeszcze nie jadłam, ale.. wszystko przede mną :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam, ja robię z samymi jabłkami i cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi świetnie smakować i świetnie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaaa ale pyszności. Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pamiętam jak zawsze jadłam to w przedszkolu! pyszne było :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ooo moje smaki dzieciństwa, babcia zawsze tak robiła mi ryż :) uwielbiam!
    gratulację współpracy ;D

    OdpowiedzUsuń
  23. piękna zapiekanka i piękny kot! jeżeli chodzi o jedzenie, to patrzy mu z oczu tak jak mojemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeszcze nie jadłam takich smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam.. choć zawsze z jabłkami tylko i wyłącznie robiłam. Widzisz - nie pomyślałam, żeby urozmaicić innymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...