jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

środa, 19 marca 2014

minął rok! :) tarta pomarańczowa :)

WITAM :)

5 III minął rok prowadzenia mojego bloga.
zaczęłam przepisem, który do tej pory zyskał największą liczbę fanów!
ten przepis również wykorzystałam na półfinale BLOGERCHEFA :)
rok zabawy, rok pełen wrażeń :) warsztaty, recenzje, degustacje...
wow!
liczę na kolejny udany rok- i na kolejnych wiernych czytelników!
z okazji urodzin
zapraszam na pyszny przepis, jeden z moich ulubionych!

SKŁADNIKI
250g mąki
100g masła
odrobina soli
1 łyżka oleju
50ml wody
4 jaja (w tym jedno roztrzepane do posmarowania tarty)
pół szklanki cukru
100ml śmietanki 30%
3 łyżki skrobii ziemniaczanej
2 pomarańcze (skórka z jednej, sok z drugiej)
bułka tarta

PIECZEMY
pokrojone masło mieszamy z mąką, 2 łyżkami cukru, olejem i wodą.

pod koniec dodajemy odrobinę startej skórki.

ciasto chłodzimy 20 minut w lodówce, potem wyklejamy nim tartę (którą wcześniej natłuścimy i obsypiemy bułką tartą)

dziurkujemy tartę i pieczemy 10 min w 180 stopniach.

w międzyczasie resztę skórki pomarańczy miksujemy z jajami, skrobią, śmietanką, resztą cukru i sokiem pomarańczowym. 

 podpieczoną tartę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy jeszcze 2 minuty.

tartę zalewamy masą pomarańczową i pieczemy 25 min w 180 stopniach. po wyjęciu chłodzimy w lodówce.

SMACZNEGO!

 jeśli spodoba Ci się przepis, i postanowisz go wykonać...
zrób zdjęcie i wyślij na faxcooks@gmail.com !
chętnie umieszczę je na moim fp.


a na fanpage za niedługo wybije 500 osób! :)

33 komentarze:

  1. życzę kolejnego tak udanego roku :) albo i wielu lat!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega-smakowicie!:) mniam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty to zawsze czymś skusisz, uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nigdy tarty nie robiłam ale na pomarańczową mam mega ochotę:)
    życzę kolejnego roku kulinarnych inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszego z okazji roczku! :)
    Tarta brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluję roku! Mam nadzieję, że jeszcze przez wiele lat będziesz prowadzić tego bloga, bo uwielbiam pożerać wzrokiem smakowite jedzonko, które przyrządzasz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jezus, zabij mnie nie pamiętam go z blogerchefa :O O matko.. Ale ze mnie ciapa!

    Ale cieszę się, że na ten wybór jednak padło, omnom :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjnie wygląda, chętnie bym zjadła taką:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i bloga! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie :)

    itslonelythings.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis i wygląda smakowicie!

    Zapraszam w wolnej chwili do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratuluje roczku i niech się wiedzie przez następnych 100 lat jeśli tylko będziesz maiła chęć i ochote.
    Tarą sie częstuję, dzięki wielkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę kupić blaszkę do tarty;d

    www.kataszyyna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Idziesz jak burza. :-)
    Wszystkiego, co najpiękniejsze Olu. Sto lat blogowania i dużo sukcesów. :-)
    Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. weź nie kuś tymi pysznościami :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Gratuluję roku i życzę wielu następnych,jak również wielu inspiracji w kuchni.Smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  17. Masz co swietować!!!! gotuj dalej i dziel sie przepisami bo sa boskie. Nieraz je wykorzystałam:))) A tarta wyglada bosko...zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie jadłam dania ze startą skórką, wygląda naprawde smakowicie oaz... prosto w wykonaniu :3
    I życzę kolnego udanego roku!

    Zapraszam do mnie : http://iwillnotdieyoung.blogspot.com/

    Obserwuje i liczę na to samo :3

    OdpowiedzUsuń
  19. Koniecznie muszę ją zrobić - jest prosta w wykonaniu i na pewno PYSZNA :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam nadzieję, że na weekendzie i u mnie będzie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. gratuluję roku i życzę wielu kolejnych lat blogowych:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Gratuluje i kolejnego roku Tobie życzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tarta rewelacja! :-D kocham pomarańcze pod każdą postacią. Gratuluję rocznicy! Oby starczyło Ci pomysłów na wiele kolejnych lat :) pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Do you want $10000 ? Quick to participate in!
    Write your story about www. wholesaledress.net $10000 bonus may be yours.
    Everybody who knows this campaign can take part in.

    1, Claim This article shall not be less than 100 words. The article must be included words of www.wholesale-dress.net or www.WD.CM. And put the article to your facebook blog or other media. Each one only has one chance.

    2, Submit method Please screenshot the content to marketing@wholesale-dress.net,
    attached with your Microsoft Word manuscripts.

    3, Award setting First Price $2000 1 person
    The Second Price $1000 2 persons
    The Third Price $800 3 persons
    The Forth Price $500 4 persons
    Best Participation Award $400 4 persons

    The bonus will be sent to you every week by Bank Transfer( T/T) from March. We will inform the winners by email. Please replay us your Bank account after receiving the mail. No reply for 7 days, we will regard as you giving up your price. Bank account transfer paper will be shared at this page.

    Dear participants, we have received 4 submissions.

    OdpowiedzUsuń
  25. Musi świetnei smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nigdy nie jadłam pomarańczowej, jednak szykuje się do zrobienia cytrynowej.

    OdpowiedzUsuń
  27. aż mi pachnie pomarańczą... pysznie wygląda i mam nadzieję, ze kiedyś wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękna tarta! *.*
    Lubię Twoje przepisy krok po kroku! : )

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...