jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

czwartek, 25 kwietnia 2013

ekspresowy łosoś ze szpinakiem!

WITAM!
Kilkanaście dni temu w komentarzach zostałam poproszona o przepis na rybę. Jakąkolwiek! A w innym o danie ze szpinakiem.
Postanowiłam połaczyć te dwa składniki i tak oto powstał ekspresowy łosoś ze szpinakiem ;)
Osobiście łososia uwielbiam, dlatego cieszy mnie jego częsta obecność w Lidlu- gdzie uwielbiam robić zakupy. Bardzo chętnie poczytam propozycje dań, które chcielibyście tu widzieć :)

SKŁADNIKI!
jeden duzy (400g) kawałek łososia lub dwa małe (200g)
pół paczki mrożonego szpinaku
pół dużej cebuli lub jedna mała
łyżka śmietany
pół sera camembert (u mnie kozi)
cytryna
pieprz mielony
sól
oliwa i olej

GOTUJEMY!
Przygotowujemy pół paczki zamrożonego szpinaku i łamiemy ją na mniejsze kawałki.

Kroimy cebulę na małe kawałki i podsmażamy ją na oliwie.

Jest i łosoś! :)

Do podsmażonej cebulki dodajemy szpinak i czekamy aż się rozmrozi :)

Gdy zacznie się rozmrażać oczywiście mieszamy by połączył się z cebulką.

Dodajemy łyżkę śmietany.

Z sera bierzemy jedynie kawałek i odcinamy nalot (ponieważ się nie rozpuści). Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do szpinaku

Przygotowujemy łososia. Kroimy go na pół, kropimy cytryną, pieprzymy, solimy i skrapiamy olejem.
 
Szpinak jest gotowy, odstawiamy go.

 Łososia smażymy na patelni około 20 minut.

Oczywiście przewracamy go co jakiś czas by smażył się z obu stron.

Pod koniec smażenia kroimy nasz ser i układamy go na kawałkach łososia.

Podgrzewamy szpinak i kończymy smażyć łososia.

Na koniec dodajemy zioła.

I JEMY :)

***
zapraszam do odwiedzania, komentowania i obserwowania (również na bloglovin)

58 komentarzy:

  1. nie lubie ryb,lososia tez nie ale w tym wydaniu bym zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szpinak, Twoje danie wygląda bardzo apetycznie.

    jem z penne, pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za łososiem, dlatego zastąpiłabym go kurczakiem :3
    skarbie, zrób ciasteczka M&Ms z dedykacją dla mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za łososiem może dla tego, że nie potrafię go po prostu przyrządzić. Szpinak uwielbiam. Bardzo chętnie bym spróbowała to danie przyrządzone właśnie przez Ciebie. Już nie jednokrotnie przekonałam się w życiu, że nie należy skreślać smaków, bo czasem są zaskakujące bardzo pozytywnie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam lososia,ale nienawidze szpinaku :( przypomina mi przedszkole kiedy Pani mnie zmuszala do jedzenia jego:(

    OdpowiedzUsuń
  6. ser pleśniowy nadal kaloryczny, ale co tam, kocham łososia ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo szpinaku na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łososiowi mówię TAK, niestety szpinakowi muszę powiedzieć NIE. W dzieciństwie nikt mnie nie nauczył jeść szpinaku;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Łososia i ser pleśniowy uwielbiam jednak co do szpinaku nie jestem przekonana.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadla lososia:(
    przepis ciekawy;)

    http://solidaryexpensivee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smakowicie :)) Kocham łososia :)) Ale szpinaku nigdy nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Danie wygląda bardzo ciekawie, ale akurat to nie moje smaki...
    Nie lubię ani ryby ani szpinaku :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Za szpinakiem nie przepadam, ale łosia bym zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Masz na prawdę fajnego bloga :)
    zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmh.. trafiłam tu przypadkiem.. Jestem zachwycona Twoim blogiem. Twoje przepisy są ciekawe, proste i w 100% trafiły w moje kubki smakowe. Jutro na pewno na obiad przygotuje coś z Twoich przepisów, ale jeszcze nie mogę się zdecydować co:) Będe tutaj stałym czytelnikiem.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem ciekawa jak takie danie smakuje... :) wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. to się okaże we wtorek, możliwe, że mam :)

    nie lubię ryb, ale to bym spróbowała :P

    OdpowiedzUsuń
  18. mmm pyszości!:) muszę wypróbować ten przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. MNIAAAM <3
    Aż chyba pójdę coś zjeść :3
    http://tanecznedusze.blogspot.com/ - nowy post ;3

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda naprawdę pysznie:) jadłam już łososia ze szpinakiem ale jeszcze nie dodawałam do tego sera pleśniowego:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzo apetycznie, ale ja niestety jestem na diecie :( Kiedyś wypróbuję :>


    W wolnej chwili zapraszam do mnie na news :*

    OdpowiedzUsuń
  22. mmmm jadłabym <3 uwielbiam wszelakie rybki, a łososia tym bardziej

    OdpowiedzUsuń
  23. Narobiłaś apetytu, ojj narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda to bardzo apetycznie. Przepadam zarówno za szpinakiem jak za łososiem. :) Czy serek kozi alo grana padana równie dobrze sprawdziłby się w formie roztopionej? Hm, muszę wypróbować ten przepis. Do tego cieplutkie grzanki z masełkiem czosnkowym. Palce lizać!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ależ bym zjadła...
    wygląda mega apetycznie:)
    pozdrawiam i miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dobry boże, jak to pięknie wygląda *-*

    OdpowiedzUsuń
  27. To danie wygląda obłędnie!<3
    Narobiłas mi smaka,widać że masz dryg do kuchnii ;)
    Chyba też zrobię coś takiego,uwielbiam szpinak!

    Obserwuję Cię,byłoby mi miło,jeśli również będziesz mnie obserwować:)
    Pozdrawiam i zapraszam;
    imluckylady.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  28. Choć nie lubię łososia , to ten wygląda zachęcająco ;D
    Zaobserwujemy siebie ♥?
    Ja już uwieczniajchwile.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Fajnie tu ;D Zapraszam do mnie- głosowanie na nowy nagłówek na bloga, bo zmieniam design. Bardzo chciałabym poznać twoją opinię, więc śmiało wpadaj. Jesteś mile widziana ;D
    Zapraszam♥ Zagłosuj, a na pewno się odwdzięczę ;)

    http://blogmadzidobrzeradzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. Ach och, uwielbiam szpinak! :) Ja kupuję w Biedro szpinak pakowany - całe liście za niecałe 3zł ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda bardzo smacznie. :)
    http://oliwia-zofia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  32. wow! nigdy łososia nie robiłam ;D

    OdpowiedzUsuń
  33. buonissimo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    lipstickrouge.blogspot.it
    Andrea!

    OdpowiedzUsuń
  34. Smacznie wygląd. :>

    loveonlytofashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Hejka :) Fajna notka, przyjemnie się czytało. Na twoim blogu panuje taki miły nastrój. Będę tu wpadać częściej! Pozdrawiam i zapraszam do siebie: SEAOFSCARS.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Zrobiłaś mi smaka, choć nie lubię ryb!

    OdpowiedzUsuń
  37. nie dość, że łosoś, to jeszcze szpinak, FAKS JAK ZWYKLE RZĄDZI
    <3

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam łososia, nie znoszę szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Pyszności.Fajne i proste przepisy:) napewno skorzystam:) zapraszam również do mnie tyle ze u mnie bardziej slodkosci:) fabrykalakoci.blogspot.com Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Tak szczerze to trochę boję się założyć soczewki. Ja nawet nie umiem pomalować sobie kredką oczu, bo od razu je zamykam, więc wydaje mi się, że z soczewkami było by podobnie :(

    OdpowiedzUsuń
  41. łosoś zawsze i w każdej postaci ;) pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam to danie!!!!! Mam pytanko do autorki już gdzieś widziałam ta paczkę łososia czy to nie jest z Biedronki? miałam tam go kiedyś kupić ale nie był dokładnie opisany czy jest ze skóra czy bez więc nie ryzykowałam czy to ten sam z Biedronki bo na zdjęciach widzę pyszną skórkę czyli jednak ją ma tak? nie musiałaś jednak skrobać z łusek mam nadzieję że była oczyszczona już...bo to różnie bywa...;) Z góry dzieki za odpowiedź Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest to albo Lidlowski albo Biedronkowy- tak czy siak z obu firm mają skórkę ale bez łusek :)

      Usuń
    2. Dzięki śliczne Pozdrawiam!!!! Jutro łosoś :D

      Usuń
  43. Wygląda przepysznie! Szpinak, łosoś, ser - uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...