WITAM!
<-- ANKIETA KOCHANI!!
obiecałam coś z klimatów azjatyckich? obiecałam. I oto jest. Nie wiem czy to danie jest typowo wietnamskie- ale smakuje podobnie do tego co jadłam w chińskich knajpkach. Kiedyś robiłam sos z proszku, ale postanowiłam nauczyć się sama. I coś wyszło. Coś dobrego =) Smaki się mieszają- troszke słodkie, troszke kwaśne- a na końcu na ostro!
Może nie wygląda to wszystko zbyt pięknie- ale jedzenie ma smakować!
Zapraszam =)
SKŁADNIKI!
na sos:
sos sojowy (2 łyżki)- ewentualnie do zastąpienia magi
papryka w proszku
pieprz
sos słodko-chilli (tao-tao)
oliwa (2 łyżki)
ocet (1 łyżeczka)
szczypta cukru
3 duże ząbki czosnku
100ml wody
pozostałe
pół piersi z kurczaka
makaron ryżowy
por
dwie marchewki
duża cebula
GOTUJEMY!
Przygotowujemy sobie pora i marchewkę. Pora tniemy na krążki, jedną marchewkę na dużym oczku tarki, drugą na małym.
Pierś z kurczaka tniemy na paseczki. Wkładamy do miski i marynujemy w wyciśniętym ząbku czosnku, papryce, łyżce oliwy oraz w pieprzu.
Pozostawiamy na chwilę. Przygotowujemy sos.
Do miski dodajemy 100 ml wody, dwie łyzki sosu sojowego, oraz dwie łyżki oliwy.
Następnie dodajemy łyżeczkę octu, dwie łyżki sosu tao tao i paprykę
Następnie czosnek, pieprz oraz szczyptę cukru.
Kroimy cebulkę i podsmażamy ją na oleju, by dodać tam kurczaka.
Na drugiej patelni podduszamy pora z marchewką.
Smażymy kawałki kurczaka z cebulką.
Gdy marchewka z porem zmiękną, a kurczak będzie podsmażony przesypujemy zawartość pierwszej patelni do drugiej.
Mieszamy. Czas na przelanie naszego sosu.
Mieszamy wszystko. Dosypujemy papryki i pieprzu (w zalezności kto jaką ostrość lubi)
Wszystko jeszcze podsmażamy. Czas na makaron.
Gdy woda się zagotuje dodajemy go na pięć minut.
Na koniec odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
GOTOWE!
***
zapraszam do komentowania, obserwowania i odwiedzania!
ORAZ ODPOWIADAJCIE W ANKIECIE, NA GÓRZE PO LEWO!
ORAZ ODPOWIADAJCIE W ANKIECIE, NA GÓRZE PO LEWO!
znowu zgłodniałam przez Ciebie! :D
OdpowiedzUsuńno to teraz mi narobiłaś smaku na chińsko-azjatycko-wietnamską kuchnie!! :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie, może Ci się spodoba:
kuferekczekolady.blogspot.com
great post. am hungry now...check out our blog. we would love to follow each other. let us know. kisses from KENYA
OdpowiedzUsuńNie przekonuje mnie ta potrawa. Wolę kuchnię polską :)
OdpowiedzUsuńJa nie gustuję w takich specjałach, ale na pewno zachwyciłabyś tym daniem podniebienie mojego faceta;D On uwielbia takie potrawy;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji jeść tego dania, ale wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam makarony :)
OdpowiedzUsuńAle to genialnie wygląda! :) nigdy nie jadłam takiego makaronu muszę wypróbować..
OdpowiedzUsuńPyszności, z resztą jak wszystko ;)
OdpowiedzUsuńO takie potrawy uwielbiam! Zdrowe i pożywne! Ja kocham makaron sojowy, ale ryżowy też mi smakuje. Polecam też jajeczny MIE.
OdpowiedzUsuńBuziaczki
musi być pyszne *.*
OdpowiedzUsuńjak Ty wspaniale gotujesz a Twe przepisy są inspirujące :)
OdpowiedzUsuńmmm.. apetycznie wygląda :D ! skorzystam na pewno z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńno to teraz wstaje od komp. i ruszam w stronę lodówki...
OdpowiedzUsuńjuż słyszę jak mi burczy w brzuchu...
smakowicie to wygląda:)
bardzo fajne danie!:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda;)
OdpowiedzUsuńMega fajny przepis ,na pewno wypróbuję go w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki .
Pozdrawiam ,Steffashion <3
www.steffashion15.blogspot.com
Mmmm, jakie pyszności :) a w Święto Marchewki musi ona na talerzu się znaleźć ;) ja też robiłam gotowane na parze warzywka (w tym oczywiście wspomnianą marchewkę) dziś na kolację :))
OdpowiedzUsuńxxx
Wyglada mega apetycznie, kiedys wykorzystam przepis ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i pewnie smakuje tak samo ;)
OdpowiedzUsuńP.S. Super blog. Na prawdę bardzo mi się podoba. Bardzo ciekawie piszesz. Oczywiście obserwuję i zapraszam Cię do mnie:
onlyimagin.blogspot.com
FAKSIU RUCZAJOWĄ GESLEROWĄ, zjadłabym wszystko <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, jednak jestem wegetarianką chlip chlip supcarolyn.blogspot.com
OdpowiedzUsuńRyby wygrywają, ale ja czekam na kuchnię włoską, którą kocham!!
OdpowiedzUsuńo cię siema! *-*
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńhttp://cappucinoworld.blogspot.com/
uwielbiam kurczaka w każdej postaci! :)
OdpowiedzUsuńZnowu trafiłam na blog kucharski. ^^ Przynzam, że smakowicie wygląda. :o I chyba zaobserwuję, żeby pośledzić co się tutaj jeszcze będzie pysznego święcić. ♥ ZAPRASZAM. :)
OdpowiedzUsuńi znowu coś pysznego!!! za ankietę już się biorę! pozdr i zapraszam do nas na nowy post
OdpowiedzUsuńsuper zdjęcia - poprostu idealnie !
OdpowiedzUsuńa jedzonko wygląda przesmacznie ! :)
Wygląda przepysznie ! <3
OdpowiedzUsuńobserwuję :)
misiioolek.blogspot.com
wygląda przepysznie ! ;)
OdpowiedzUsuńwww.izabielaa.blogspot.com
Mniam, wygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńjustallme-amy.blogspot.com
Oj tak to moje smaki! Pewnie było smaczne :D
OdpowiedzUsuńmniam,skąd Ty te pyszności wynajdujesz. ?? Twój blog dla mnie jak książka kucharska.. jak nie wiem co zrobić to zaglądam tutaj i od razu prościej :P
OdpowiedzUsuńHej ;) jeszcze raz - zapraszam na nowy wpis, na moj cover ;)
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że nigdy nie jadłam ryżowego makaronu... a w sklepach tyle razy się na niego czaiłam :D
OdpowiedzUsuńnie lubię tego makaronu, czym można go zastąpić? ryż byłby ok?
OdpowiedzUsuń;))
K.
Wow, ale szczegółowo to wszystko opisałaś (:
OdpowiedzUsuńZ taką instrukcją nawet ktoś z tak małych talentem kulinarnym jak mój powinien sobie poradzić :D
przepyszne :))) rewelacyjny przepisik ze świetnymi zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńMmm przepysznie tutaj to wygląda,w sumie takiej wersji jeszcze nie jadłam,ale za pewne mój ukochany byłby bardzo chętny żebym mu to danie ugutowała
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy makaronu ryżowego :P
OdpowiedzUsuńOMG, those look great!
OdpowiedzUsuńLove, Anna
www.fashionanna.com
bardzo lubię kurczaka, a ten wygląda smakowcie :)
OdpowiedzUsuńto już kolejny Twój przepis który ląduje u mnie w ulubionych :)
wygląda apetycznie ;D
OdpowiedzUsuńnie przepadam za kuchnią azjatycką ale wygląda całkiem nieźle ;)
OdpowiedzUsuńJESTES SUUUUPER!!!
OdpowiedzUsuń