jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

piątek, 5 kwietnia 2013

kurczak po wietnamsku! (a'la fax!)

WITAM!
<-- ANKIETA KOCHANI!!
obiecałam coś z klimatów azjatyckich? obiecałam. I oto jest. Nie wiem czy to danie jest typowo wietnamskie- ale smakuje podobnie do tego co jadłam w chińskich knajpkach. Kiedyś robiłam sos z proszku, ale postanowiłam nauczyć się sama. I coś wyszło. Coś dobrego =) Smaki się mieszają- troszke słodkie, troszke kwaśne- a na końcu na ostro!
Może nie wygląda to wszystko zbyt pięknie- ale jedzenie ma smakować!
Zapraszam =)

SKŁADNIKI!
na sos:
sos sojowy (2 łyżki)- ewentualnie do zastąpienia magi
papryka w proszku
pieprz
sos słodko-chilli (tao-tao)
oliwa (2 łyżki)
ocet (1 łyżeczka)
szczypta cukru
3 duże ząbki czosnku 
100ml wody

pozostałe
pół piersi z kurczaka
 makaron ryżowy
por
dwie marchewki
duża cebula

GOTUJEMY!

Przygotowujemy sobie pora i marchewkę. Pora tniemy na krążki, jedną marchewkę na dużym oczku tarki, drugą na małym.

Pierś z kurczaka tniemy na paseczki. Wkładamy do miski i marynujemy w wyciśniętym ząbku czosnku, papryce, łyżce oliwy oraz w pieprzu.

Pozostawiamy na chwilę. Przygotowujemy sos.
Do miski dodajemy 100 ml wody, dwie łyzki sosu sojowego, oraz dwie łyżki oliwy.

Następnie dodajemy łyżeczkę octu, dwie łyżki sosu tao tao i paprykę

Następnie czosnek, pieprz oraz szczyptę cukru.

Kroimy cebulkę i podsmażamy ją na oleju, by dodać tam kurczaka.
 

Na drugiej patelni podduszamy pora z marchewką.

Smażymy kawałki kurczaka z cebulką.

Gdy marchewka z porem zmiękną, a kurczak będzie podsmażony przesypujemy zawartość pierwszej patelni do drugiej.

Mieszamy. Czas na przelanie naszego sosu.

Mieszamy wszystko. Dosypujemy papryki i pieprzu (w zalezności kto jaką ostrość lubi)

Wszystko jeszcze podsmażamy. Czas na makaron.

Gdy woda się zagotuje dodajemy go na pięć minut.

Na koniec odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

GOTOWE!

***

zapraszam do komentowania, obserwowania i odwiedzania!
ORAZ ODPOWIADAJCIE W ANKIECIE, NA GÓRZE PO LEWO!

46 komentarzy:

  1. znowu zgłodniałam przez Ciebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. no to teraz mi narobiłaś smaku na chińsko-azjatycko-wietnamską kuchnie!! :D

    zapraszam do mnie, może Ci się spodoba:
    kuferekczekolady.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. great post. am hungry now...check out our blog. we would love to follow each other. let us know. kisses from KENYA

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przekonuje mnie ta potrawa. Wolę kuchnię polską :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie gustuję w takich specjałach, ale na pewno zachwyciłabyś tym daniem podniebienie mojego faceta;D On uwielbia takie potrawy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie miałam okazji jeść tego dania, ale wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to genialnie wygląda! :) nigdy nie jadłam takiego makaronu muszę wypróbować..

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, z resztą jak wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O takie potrawy uwielbiam! Zdrowe i pożywne! Ja kocham makaron sojowy, ale ryżowy też mi smakuje. Polecam też jajeczny MIE.
    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  10. jak Ty wspaniale gotujesz a Twe przepisy są inspirujące :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm.. apetycznie wygląda :D ! skorzystam na pewno z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. no to teraz wstaje od komp. i ruszam w stronę lodówki...
    już słyszę jak mi burczy w brzuchu...

    smakowicie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mega fajny przepis ,na pewno wypróbuję go w mojej kuchni :)
    Wielkie dzięki .
    Pozdrawiam ,Steffashion <3
    www.steffashion15.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmm, jakie pyszności :) a w Święto Marchewki musi ona na talerzu się znaleźć ;) ja też robiłam gotowane na parze warzywka (w tym oczywiście wspomnianą marchewkę) dziś na kolację :))

    xxx

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada mega apetycznie, kiedys wykorzystam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie i pewnie smakuje tak samo ;)


    P.S. Super blog. Na prawdę bardzo mi się podoba. Bardzo ciekawie piszesz. Oczywiście obserwuję i zapraszam Cię do mnie:
    onlyimagin.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. FAKSIU RUCZAJOWĄ GESLEROWĄ, zjadłabym wszystko <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie, jednak jestem wegetarianką chlip chlip supcarolyn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Ryby wygrywają, ale ja czekam na kuchnię włoską, którą kocham!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Musi być pyszne! :D

    http://cappucinoworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam kurczaka w każdej postaci! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Znowu trafiłam na blog kucharski. ^^ Przynzam, że smakowicie wygląda. :o I chyba zaobserwuję, żeby pośledzić co się tutaj jeszcze będzie pysznego święcić. ♥ ZAPRASZAM. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. i znowu coś pysznego!!! za ankietę już się biorę! pozdr i zapraszam do nas na nowy post

    OdpowiedzUsuń
  24. super zdjęcia - poprostu idealnie !
    a jedzonko wygląda przesmacznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda przepysznie ! <3

    obserwuję :)

    misiioolek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. wygląda przepysznie ! ;)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam, wygląda pysznie <3

    justallme-amy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Oj tak to moje smaki! Pewnie było smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  29. mniam,skąd Ty te pyszności wynajdujesz. ?? Twój blog dla mnie jak książka kucharska.. jak nie wiem co zrobić to zaglądam tutaj i od razu prościej :P

    OdpowiedzUsuń
  30. Hej ;) jeszcze raz - zapraszam na nowy wpis, na moj cover ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. I pomyśleć, że nigdy nie jadłam ryżowego makaronu... a w sklepach tyle razy się na niego czaiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  32. nie lubię tego makaronu, czym można go zastąpić? ryż byłby ok?
    ;))
    K.

    OdpowiedzUsuń
  33. Wow, ale szczegółowo to wszystko opisałaś (:
    Z taką instrukcją nawet ktoś z tak małych talentem kulinarnym jak mój powinien sobie poradzić :D

    OdpowiedzUsuń
  34. przepyszne :))) rewelacyjny przepisik ze świetnymi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Mmm przepysznie tutaj to wygląda,w sumie takiej wersji jeszcze nie jadłam,ale za pewne mój ukochany byłby bardzo chętny żebym mu to danie ugutowała

    OdpowiedzUsuń
  36. nie jadłam nigdy makaronu ryżowego :P

    OdpowiedzUsuń
  37. OMG, those look great!
    Love, Anna

    www.fashionanna.com

    OdpowiedzUsuń
  38. bardzo lubię kurczaka, a ten wygląda smakowcie :)
    to już kolejny Twój przepis który ląduje u mnie w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  39. nie przepadam za kuchnią azjatycką ale wygląda całkiem nieźle ;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...