WITAM WITAM!
co tam u Was kochani? nadrabiam wizyty na Waszych blogach po mojej nieobecności :) i dodatkowo palę shishę, którą sobie przywiozłam!
w poniedziałek spokojnie skończyłam sesję, mam już wakacje- zdałam na drugi rok bez poprawek!
w poniedziałek spokojnie skończyłam sesję, mam już wakacje- zdałam na drugi rok bez poprawek!
czas na szukanie jakiejś pracy!
dzisiaj na obiad ryby, na które miałam ostatnio ochotę. a do niego będzie ryż, w którym zakochałam się w Egipcie!
smacznego!!
SKŁADNIKI!
3 filety z dorsza
woreczek ryżu
cytryna
czosnek (kilka ząbków)
pół cebuli
cytryna
curry, kurkuma, pieprz, tymianek
kostka rosołowa
oliwa
odrobina prawdziwego masła
GOTUJEMY!
Zaczynamy od ryżu. Na patelnie nalewamy oliwę.
Wsypujemy woreczek ryżu.
Czekając aż się troszkę podsmaży robimy bulion.
Do wrzącej wody wrzucamy kostkę rosołową.
Mieszamy.
Do gorącego już ryżu dolewamy bulion.
I spokojnie gotujemy na niewielkim ogniu.
Przygotowujemy rybkę.
Na naczynie żaroodporne dajemy folię aluminiową.
Polewamy oliwą i dajemy cebulkę.
W tym czasie bulion zaczyna się gotować.
Dodajemy cytrynę. Na to fileta. Na niego masełko i czosnek. Potem cytryna i pieprz z tymiankiem.
Zakrywamy górę naczynia folią i dajemy an 25 minut na 200oC do piekarnika.
Nasz ryż jest prawie gotowy.
Ja wolę al dente. Gdy woda wyparuje dodajemy przyprawy.
Dodajemy pieprz, kurkumę, curry i tymianek.
Mieszamy!
Nasza rybka jest prawie gotowa!
Wyciągamy dorsza.
I jemy! SMACZNEGOO!
zapraszam do odwiedzania, komentowania i obserwowania
tyle pysznosci! *_*
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne, uwielbiam ryby :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, kurde a ja jeszcze obiadu nie jadłam, bo nie mam pomysłu co zrobić, a w taką pogodę nie chce mi się nigdzie wyjść do sklepu, chyba będzie pizza ;D
OdpowiedzUsuńAle to i tak nie będzie takie dobre jak to co ty zrobiłaś ;)
Jak zwykle wygląda przepysznie :) A rybka chodzi za mną już od dłuższego czasu :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię rybki:) mm pysznie:)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio rybki mogę jeść cały czas, a z ryżem to już w ogóle!
OdpowiedzUsuńwygląda mega pysznie :) też uwielbiam "zagraniczne" produkty... Niestety muszę je kupować w necie... Ech... marzy mi się podróż i zakupy przypraw i innych regionalnych produktów
OdpowiedzUsuńegzotycznie pyszny obiad:d chetnie bym zjadła takie danie:)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda pysznie. Muszę podsunąć przepis mamie, która uwielbia rybki, będzie zachwycona. :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym wpadła na takie danie :)
OdpowiedzUsuńmniam,mniam,mniam <3
OdpowiedzUsuńmniam,mniam,mniam <3
OdpowiedzUsuńTy to jesteś jakąś czarodziejką, takie smakowitości robisz! :) Kiedyś chyba będę musiała się wprosisz na jakieś danie <3 Pozdrawiam i zapraszam do mnie na nowy post: http://ourloveourpassion.blogspot.com/ Buziaki:*
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmoże wspólna obserwacja ??
julcia102030.blogspot.com
wyglada smkowicie x
OdpowiedzUsuńnie przepadam za czosnkiem ale mój tż byłby zachwycony ♥.♥
OdpowiedzUsuńCóż za fotorelacja! :) Super!
OdpowiedzUsuńJestem amatorką ryb, więc przepis jest jak najbardziej dla mnie :)
Wygląda zachęcająco.
Jeszcze ten arabski ryż. Ciekawe :)
Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com
Wczoraj tato mojej koleżanki zrobił coś podobnego, choć ja i tak jakoś nie bardzo przepadam za rybami :( Świetna ta fotorelacja <3
OdpowiedzUsuń+Jesteś zainteresowana wzajemną obserwacją? Ja niestety bloga nie posiadam, ale chętnie blogi czytam a te, które mi się podobają promuję :D Na pewno się odwdzięczę, jeśli zaobserwujesz bloga mojej znajomej:
escape-to-my-dreams.blogspot.com
Dobrą RYBKĘ,to i ja bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJejku, nie przepadam za rybami, ale aż mi się zachciało czegoś takiego :)! mniam <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ohvictorria.blogspot.com
Same pyszności! ♥ tylko zamiast ryżu zrobiłabym sobie makaron bo ryżu nie toleruję :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie... :) Gratuluję zaliczonej sesji. Ja mam jutro ostatni egzamin także czeka mnie jeszcze parę godzin wytężonej pracy a potem odpoczynek. W wakacje muszę odbyć praktyki także totalnej laby nie będzie, ale wreszcie uwolnię się od stosu książek. A po wakacjach - witaj piąty roku! ;D
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby :) Właściwie to jedyne mięso które jadam...ale tego przepisu nie znałam! Wygląda smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjestem fanką ryżu :)
Jakie cudo,ale coś mi się wydaje,że dla mnie za skomplikowane do zrobienia wfekt jest zdecydowanie mega apetyczny.
OdpowiedzUsuńuwielbiam dorsza, a ryby z ryżem to już w ogóle kocham
OdpowiedzUsuńMega pysznie o wygląda! Kochana a czym się różni arabski ryż od naszego?
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńTaką rybkę lubię na pewno!:)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na ryż. Muszę wyprobowac:-)Betina
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na ryz. Muszę spróbować:-)
OdpowiedzUsuń