jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

środa, 26 czerwca 2013

czosnkowy dorsz z arabskim ryżem

WITAM WITAM!
co tam u Was kochani? nadrabiam wizyty na Waszych blogach po mojej nieobecności :) i dodatkowo palę shishę, którą sobie przywiozłam!
 w poniedziałek spokojnie skończyłam sesję, mam już wakacje- zdałam na drugi rok bez poprawek! 
czas na szukanie jakiejś pracy!
dzisiaj na obiad ryby, na które miałam ostatnio ochotę. a do niego będzie ryż, w którym zakochałam się w Egipcie!
smacznego!!

SKŁADNIKI!
3 filety z dorsza
woreczek ryżu
cytryna
czosnek (kilka ząbków)
pół cebuli
cytryna
curry, kurkuma, pieprz, tymianek
kostka rosołowa
oliwa
odrobina prawdziwego masła

GOTUJEMY!
Zaczynamy od ryżu. Na patelnie nalewamy oliwę.

Wsypujemy woreczek ryżu.

Czekając aż się troszkę podsmaży robimy bulion.

Do wrzącej wody wrzucamy kostkę rosołową.

Mieszamy.

Do gorącego już ryżu dolewamy bulion.

I spokojnie gotujemy na niewielkim ogniu.

Przygotowujemy rybkę.

Na naczynie żaroodporne dajemy folię aluminiową.

Polewamy oliwą i dajemy cebulkę.

W tym czasie bulion zaczyna się gotować.

Dodajemy cytrynę. Na to fileta. Na niego masełko i czosnek. Potem cytryna i pieprz z tymiankiem.

Zakrywamy górę naczynia folią i dajemy an 25 minut na 200oC do piekarnika.

Nasz ryż jest prawie gotowy.

Ja wolę al dente. Gdy woda wyparuje dodajemy przyprawy.

Dodajemy pieprz, kurkumę, curry i tymianek.


 Mieszamy!

Nasza rybka jest prawie gotowa!

Wyciągamy dorsza.

I jemy! SMACZNEGOO!

zapraszam do odwiedzania, komentowania i obserwowania 
(również na bloglovin i facebook)

32 komentarze:

  1. tyle pysznosci! *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być pyszne, uwielbiam ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności, kurde a ja jeszcze obiadu nie jadłam, bo nie mam pomysłu co zrobić, a w taką pogodę nie chce mi się nigdzie wyjść do sklepu, chyba będzie pizza ;D

    Ale to i tak nie będzie takie dobre jak to co ty zrobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle wygląda przepysznie :) A rybka chodzi za mną już od dłuższego czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię rybki:) mm pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio rybki mogę jeść cały czas, a z ryżem to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda mega pysznie :) też uwielbiam "zagraniczne" produkty... Niestety muszę je kupować w necie... Ech... marzy mi się podróż i zakupy przypraw i innych regionalnych produktów

    OdpowiedzUsuń
  8. egzotycznie pyszny obiad:d chetnie bym zjadła takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi i wygląda pysznie. Muszę podsunąć przepis mamie, która uwielbia rybki, będzie zachwycona. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym wpadła na takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ty to jesteś jakąś czarodziejką, takie smakowitości robisz! :) Kiedyś chyba będę musiała się wprosisz na jakieś danie <3 Pozdrawiam i zapraszam do mnie na nowy post: http://ourloveourpassion.blogspot.com/ Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  12. Smacznie wygląda :)
    może wspólna obserwacja ??
    julcia102030.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. nie przepadam za czosnkiem ale mój tż byłby zachwycony ♥.♥

    OdpowiedzUsuń
  14. Cóż za fotorelacja! :) Super!
    Jestem amatorką ryb, więc przepis jest jak najbardziej dla mnie :)
    Wygląda zachęcająco.
    Jeszcze ten arabski ryż. Ciekawe :)
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Wczoraj tato mojej koleżanki zrobił coś podobnego, choć ja i tak jakoś nie bardzo przepadam za rybami :( Świetna ta fotorelacja <3
    +Jesteś zainteresowana wzajemną obserwacją? Ja niestety bloga nie posiadam, ale chętnie blogi czytam a te, które mi się podobają promuję :D Na pewno się odwdzięczę, jeśli zaobserwujesz bloga mojej znajomej:
    escape-to-my-dreams.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Dobrą RYBKĘ,to i ja bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jejku, nie przepadam za rybami, ale aż mi się zachciało czegoś takiego :)! mniam <3

    Pozdrawiam :)
    ohvictorria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Same pyszności! ♥ tylko zamiast ryżu zrobiłabym sobie makaron bo ryżu nie toleruję :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo smakowicie... :) Gratuluję zaliczonej sesji. Ja mam jutro ostatni egzamin także czeka mnie jeszcze parę godzin wytężonej pracy a potem odpoczynek. W wakacje muszę odbyć praktyki także totalnej laby nie będzie, ale wreszcie uwolnię się od stosu książek. A po wakacjach - witaj piąty roku! ;D

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam ryby :) Właściwie to jedyne mięso które jadam...ale tego przepisu nie znałam! Wygląda smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  21. ale pysznie wygląda :)
    jestem fanką ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie cudo,ale coś mi się wydaje,że dla mnie za skomplikowane do zrobienia wfekt jest zdecydowanie mega apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam dorsza, a ryby z ryżem to już w ogóle kocham

    OdpowiedzUsuń
  24. Mega pysznie o wygląda! Kochana a czym się różni arabski ryż od naszego?

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam ryby w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  26. Taką rybkę lubię na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciekawy sposób na ryż. Muszę wyprobowac:-)Betina

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciekawy sposób na ryz. Muszę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...