jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

niedziela, 30 listopada 2014

torcik na zimno z gruszkami i musem czekoladowym!

WITAM


dzisiaj tort w prezencie dla dziadka- Andrzeja!
zapraszam :)

SKŁADNIKI!
2 paczki podłużnych biszkoptów (po 150g)
2 puszki gruszek w syropie (po 400g każda)
słoik dżemu porzeczkowego
100g masła
6 żółtek
2 jaja
6 łyżek cukru
2 paczki czekolady mlecznej
1 paczka czekolady białej (pół do musu, pół do posypania)
1 paczka czekolady gorzkiej (pół do musu, pół do posypania)
400ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE!
w kąpieli wodnej mieszamy jaja z żółtkami i cukrem, uważając by się nie ścięły (około 10 minut).

w tym samym czasie odsączamy gruszki, rozpuszczamy (także w kąpieli wodnej) czekoladę oraz ubijamy śmietankę. do przestudzonych jaj wlewamy niezbyt ciepłą czekoladę i mieszamy.

100g biszkoptów kruszymy i wrzucamy do roztopionego 100g masła. mieszamy i układamy jako spód ciasta. dżem z porzeczki rozsmarowujemy na biszkoptach.

obcięte przy końcu biszkopty układamy w  koło, na dżemie kładziemy gruszki.

do miski z czekoladą powoli dodajemy bitą śmietanę i mieszamy. zalewamy musem gruszki i odkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin. po wyciągnięciu posypujemy startą czekoladą.

SMACZNEGO!




Eko Ciasta i Eko DeseryWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówSmaczna Jesień

10 komentarzy:

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...