jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

wtorek, 11 listopada 2014

drożdżowa rolada jabłkowo cynamonowa! na drugie śniadanie? pewnie!

WITAM

piękna pogoda? pyszne ciasto!
nadaje się zarówno na większe okazje, dla gości tłumnie przybywających do domu lub dla dzieciaków, jako drugie śniadanie. jednak wg mnie, ostatnia opcja jest najlepsza. takie drugie śniadanie to skarb! prostota, zapach i smak tej rolady zadowoli wszystkie brzuszki.
zresztą, widzieliście prostsze ciacho? kilka składników, zawsze będących w lodówce... to właśnie to czyni to ciasto wyjątkowym. przekonaj się!
klik do wspaniałej książki z wypiekami :)
zapraszam :)


SKŁADNIKI!
20g świeżych drożdży
2 łyżki cukru do zaczynu
300g mąki
odrobina soli
250ml wody (50ml do zaczynu, reszta do ciasta)
2 żółtka (1 do ciasta drugie do posmarowania rolady)
domowe jabłka ze słoika LUB 5-6 jabłek
cynamon
cukier cynamonowy

PIECZEMY!
rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. w misce mieszamy mąkę, sól, jedno żółtko i zaczyn. odstawiamy w ciepłe miejsce na 40min.

podsmażamy mus jabłkowy (jeśli mamy starte jabłka to również, doprawiając je cynamonem i cukrem). rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i wykładamy jabłkami. zawijamy, brzegi zawijamy na spód. 

piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. roladę smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy około 45 minut.

SMACZNEGO!





Przetwory na widelcuImieniny u ciociSmaczna JesieńMoje wypieki i desery na każdą okazję

12 komentarzy:

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...