CZEŚĆ CZEŚĆ!
Dziś postanowiłam zrobić na kolacje potrawę, którą podpatrzyłam u dziadka- mam nadzieję, że uda mi się odtworzyć!
faszerowane ziemniaki mięsem mielonym!
a przy okazji poproszę o głos na mojego kotka: POLA (najlepiej wyszukać poprzez ctrl+f)
K L I K
i pochwalę się, że będę degustatorką restauracji ANDROMEDA w Krakowie oraz otrzymam do przetestowania naczynie żaroodporne firmy TERMISIL :)
a przy okazji poproszę o głos na mojego kotka: POLA (najlepiej wyszukać poprzez ctrl+f)
K L I K
i pochwalę się, że będę degustatorką restauracji ANDROMEDA w Krakowie oraz otrzymam do przetestowania naczynie żaroodporne firmy TERMISIL :)
SKŁADNIKI!
ok 8 ziemniaków
400g mięsa mielonego
1 cebula
250g śmietany
100g sera żółtego, startego
pieprz
200ml przecieru pomidorowego
czosnek granulowany
GOTUJEMY!
ziemniaki dokładnie czyścimy, by podgotować je w mundurkach
GOTUJEMY!
ziemniaki dokładnie czyścimy, by podgotować je w mundurkach
gotujemy około 10 minut, by nie były zbyt miękkie
kroimy cebulkę i podsmażamy na patelni
podgotowane ziemniaki studzimy i obieramy ze skórki
do cebulki dodajemy mięso mielone, smazymy
obrane ziemniaki drążymy- delikatnie, by nie zrobić dziury
do podsmażonego mięsa mielonego dodajemy przecier i pieprz
czas na "sos", do śmietany dodajemy starty ser, granulowany czosnek oraz pieprz
napełniamy ziemniaki, tak około centymetr wyżej i układamy w naczyniu żaroodpornym
nakładamy naszą "papkę" na ziemniaki
jeśli zostało coś mięsa na patelni mozna dać na boki, zapiekamy w 200oC około 30-40 min- w zależności od mocy piekarnika
SMACZNEGO! :)
Mniam!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować wygląda obłędnie! Lubię smażone ziemniaczki! Faszerowanych jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
Buziaczki :*
Wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńO papryce nadziewanej mięsem mielonym słyszałam ,ale o ziemniakach jeszcze nie.
OdpowiedzUsuńo mniaaaaaaaaaaaaam <3
OdpowiedzUsuńNo prosze, zamiast tradycyjnego mielonego mamy coś o wiele ciekawszego:-)
OdpowiedzUsuńAAAA jakie to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysl:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takiej propozycji podania ziemniaków :) Super!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Nie lubię "zwykłych" ziemniaków a takie jak Twoje mogłabym jadać codziennie :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:) chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJak to wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńaa ukradłaś mój przepis :P sama robię często te ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, ja uwielbiam ziemniaki w każdej formie a w tej to już na pewno tak. mniammm
OdpowiedzUsuńajć jak przepysznie ♥
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie !
OdpowiedzUsuńDziś oglądałam Master Chefa i pomyślałam o Tobie :) masz tak wspaniałe pomysły, proste ale widać ze smaczne (zresztą próbowałam kilka Twoich przepisów) ,że powinnaś tam naprawdę wystartować hehhe
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńGdybym tylko miała w domu piekarnik... wygląda to całkiem najs :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńNa pewno :)
Usuńwygląda przepysznie:D musze to zrobic:D
OdpowiedzUsuńw sumie nigdy nie myślałam o tym by faszerować ziemniaki :D
OdpowiedzUsuńślinka cieknie.. :O
OdpowiedzUsuń