jeśli zrobiłaś/eś coś z mojego przepisu
podeślij mi zdjęcie na faxcooks@gmail.com !
umieszczę je na moim fanpage :)

wtorek, 10 września 2013

zapiekane faszerowane ziemniaki!

CZEŚĆ CZEŚĆ!


Dziś postanowiłam zrobić na kolacje potrawę, którą podpatrzyłam u dziadka- mam nadzieję, że uda mi się odtworzyć!
faszerowane ziemniaki mięsem mielonym!
a przy okazji poproszę o głos na mojego kotka: POLA (najlepiej wyszukać poprzez ctrl+f)
K L I K
i pochwalę się, że będę degustatorką restauracji ANDROMEDA w Krakowie oraz otrzymam do przetestowania naczynie żaroodporne firmy TERMISIL :)

SKŁADNIKI!
ok 8 ziemniaków
400g mięsa mielonego
1 cebula
250g śmietany
100g sera żółtego, startego
pieprz
200ml przecieru pomidorowego
czosnek granulowany

GOTUJEMY!
ziemniaki dokładnie czyścimy, by podgotować je w mundurkach

 gotujemy około 10 minut, by nie były zbyt miękkie

kroimy cebulkę i podsmażamy na patelni
podgotowane ziemniaki studzimy i obieramy ze skórki

do cebulki dodajemy mięso mielone, smazymy

obrane ziemniaki drążymy- delikatnie, by nie zrobić dziury

do podsmażonego mięsa mielonego dodajemy przecier i pieprz

czas na "sos", do śmietany dodajemy starty ser, granulowany czosnek oraz pieprz

napełniamy ziemniaki, tak około centymetr wyżej i układamy w naczyniu żaroodpornym

nakładamy naszą "papkę" na ziemniaki

jeśli zostało coś mięsa na patelni mozna dać na boki, zapiekamy w 200oC około 30-40 min- w zależności od mocy piekarnika

SMACZNEGO! :)



27 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować wygląda obłędnie! Lubię smażone ziemniaczki! Faszerowanych jeszcze nie próbowałam.
    Świetny pomysł!
    Buziaczki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O papryce nadziewanej mięsem mielonym słyszałam ,ale o ziemniakach jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już późno a ja się zrobiłam głodna po tym poście :D Ale smaka mi narobiłaś, na takie pieczone ziemniaczki mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No prosze, zamiast tradycyjnego mielonego mamy coś o wiele ciekawszego:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. AAAA jakie to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o takiej propozycji podania ziemniaków :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne! Nie lubię "zwykłych" ziemniaków a takie jak Twoje mogłabym jadać codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy pomysł:) chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. aa ukradłaś mój przepis :P sama robię często te ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie, ja uwielbiam ziemniaki w każdej formie a w tej to już na pewno tak. mniammm

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś oglądałam Master Chefa i pomyślałam o Tobie :) masz tak wspaniałe pomysły, proste ale widać ze smaczne (zresztą próbowałam kilka Twoich przepisów) ,że powinnaś tam naprawdę wystartować hehhe

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdybym tylko miała w domu piekarnik... wygląda to całkiem najs :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda przepysznie:D musze to zrobic:D

    OdpowiedzUsuń
  15. w sumie nigdy nie myślałam o tym by faszerować ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wizytę i komentarz, każdy zauważam.
niestety nie biorę udziału w grach blogowych :)
zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...